November Music: Wormsongs

Anat Spiegel, Henry Vega, Emmanuel Flores: Wormsongs.
Verkadefabriek, Filmzaal 4. André Manuel, Nieuw Amsterdams Peil. Azijnfabriek.
Zondag 10 november

Vaste prik op de laatste dag van November Music is de KunstmuziekRoute, een bont, dagvullend programma bestaande uit improvisatie, gloednieuw gecomponeerd werk, muziektheater, muziekdocumentaires en wat al niet. Dit alles op verschillende locaties in de Bossche binnenstad.

Onderdeel van de ‘Songs Route’ was onder meer de liederencyclus Wormsongs, een gezamenlijk project van Henry Vega (live-elektronica) en Anat Spiegel (zang). Visueel kunstenaar Emmanuel Flores tekende voor de abstracte videoprojecties.

In Filmzaal 4 van de Verkadefabriek stond het drietal garant voor seance-achtige taferelen. In een fascinerende interactie met Vega’s pulserende soundscapes dook Spiegel in de rol van extatische Hogepriesteres en bracht ze een knap staaltje tongenzang over het voetlicht. Het uitgebeende minimalisme van haar incantaties, smeekbedes en bezwerende formules maakten het schouwspel des te verbluffender. Dankzij haar onweerstaanbare theatrale présence heeft Spiegel genoeg aan een enkele reciteertoon, brokstukken van woorden en klankherhalingen om haar publiek in trance te brengen.

In de Azijnfabriek bracht André Manuel enkele nieuw bewerkte liedjes ten gehore met Nieuw Amsterdams Peil. De gruizige arrangementen van pianist Gerard Bouwhuis sloten naadloos aan op Manuels rauwe Twentse teksten die, doordesemd van melancholische poëzie en gitzwarte humor, de broodnodige ruggengraat geven aan het tegenwoordig vaak zo bloedeloze singer-songwriterschap.

Joep Christenhusz

Tags: ,

Reageer