November Music: Bent Sørensen

Bent Sørensen / Ensemble Scenatet – Documentary Concert #1; in de Kunstmuziekroute op zondag 10 november 2013

Over Bent Sørensen is een geluidloze documentaire gemaakt. Hij is een van de beroemdste componisten uit Denemarken maar in Nederland een grote onbekende. Op het eerste gezicht dus vreemd als introductie, een film over een anonieme Deen. Bovendien zonder soundtrack. Daarom speelt Ensemble Scenatet live werk van Sørensen tijdens de vertoning.

De documentaire portretteert Sørensen in zijn dagelijks leven. Hij schuifelt door zijn huis met een kopje koffie, slijpt zijn potloden, speelt potjes kaart op de computer en rijdt rond op een grasmaaier. Op momenten dat hij niet in beeld is worden zijn spullen gefilmd. We zien zijn werkkamer, een rij dvd’s en stapels partituren. De beelden zijn mooi geschoten maar willen maar niet echt boeiend worden. Het filmen van een componist in zijn natuurlijke habitat is een charmant idee maar het levert weinig op. Sørensen lijkt echt niks mee te maken.

Gelukkig wordt dat idee onderuitgehaald door zijn muziek. Tussen de scènes met Sørensen verschijnen titels van composities die worden gespeeld door het ensemble. Een echte relatie tussen het beeld en geluid valt overigens niet te bespeuren. ‘Het doet me denken aan iets wat ik nog nooit heb gehoord’ heeft Arne Nordheim, nestor van het Scandinavische componeren, over de muziek van Sørensen gezegd. Die uitspraak geldt nog steeds. Neem bijvoorbeeld Lullaby voor piano. Een wonderlijk stukje dat doet denken aan bekende slaapliedjes maar tegelijkertijd vol prachtige dissonanten zit. Waarschijnlijk had Schönberg het graag gezongen voor zijn kinderen. Jammer genoeg werd het gespeeld terwijl Sørensen met kleren aan in bed ging liggen.

Jan Nieuwenhuis

Tags: ,

Reageer