Toonmeesters

Toonmeesters is een veelvuldig bekroonde serie documentaires uit 1994 en 1997 van Reinbert de Leeuw en Cherry Duyns over acht hedendaagse componisten met een vooraanstaand oeuvre. Elke documentaire behandelt een componist, de voorbereiding en uitvoering van diens werk. In een aantal gevallen is de uitvoering een wereldpremière en tevens de eerste keer dat de componist het eigen stuk hoort. Toonmeesters is nu voor het eerst op dvd verkrijgbaar, digitaal geremasterd, in een box met vier dvd’s en een 20 pagina’s tellend boekje plus bonusmateriaal.
De acht documentaires vormen een spiegel van het Nederlandse muziekleven in de jaren negentig van de vorige eeuw met een briljante rol van de optredende ensembles in het bijzonder. De Leeuws keuze van componisten hangt nauw samen met zijn belangstelling voor kunstenaars die even onvermoeibaar als compromisloos te werk gaan als hijzelf. Mede door de manier waarop hij dit weet uit te dragen is Toonmeesters ook een portret van hemzelf.

De acht geportretteerde componisten zijn:
Olivier Messiaen
Sofia Goebaidulina
Henryk Gorecki
Mauricio Kagel
Galina Oestvolskaja
Claude Vivier
Klaas de Vries
Gyorgy Ligeti

Het bonusmateriaal bestaat uit een speciale uitvoering van Sonate nr. 5 van Oestvolskaja door Reinbert de Leeuw, en Het interview uit 1987 waarin De Leeuw wordt geïnterviewd door Cherry Duyns.

De dvd-box wordt op 26 september gepresenteerd in het >Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Reinbert de Leeuw voorafgaand aan zijn verjaardagsconcert uitgevoerd door Asko|Schönberg.

Toonmeesters werd bekroond met de volgende onderscheidingen: The Silver Award (MediaNet Festival München, 1994), Rocky Award (Banff Festival in Canada, 1994), The Bronze Key (Filmfestival in Bratislava, 1995), Best Portrait Award/Prix du Meilleur Portrait (Festival International du Film sur l’Art in Montreal, 1995), Prix Musique (Festival International du Film d’Art et Pédagogique, 1997) en de Discovery Award/Prix de la Découverte (Festival International du Film sur l’Art, 1998).

De dvd-box Toonmeesters is nu al te bestellen in >de VPRO webwinkel. Vanaf 26 september te koop in de reguliere muziek-handel. De consumenten adviesprijs is € 49,95.

Reageer