Tobias Klich winnaar Gaudeamus Prijs 2013

De Duitse componist Tobias Klich is winnaar geworden van de Gaudeamus Prijs 2013. Honorary mentions waren er voor Abel Paúl en Emre Kaleli.

Klich studeerde gitaar, maar ook compositie (bij Younghi Pagh-Paan), in Weimar en Bremen. Momenteel is hij werkzaam als componist, geluidskunstenaar en gitarist. Het door hem ingezonden (en door de jury, Peter Adriaansz, Annelies van Parys en Dmitri Kourdlianski, geselecteerd) werk heet Grüntrübe Ritornelle beim Verlassen des Territoriums.

Voor deze compositie is de gitaar (in een speciale microtonale stemming) letterlijk in verschillende secties onderverdeeld doordat vooraf een capo is aangebracht en twee metalen lepels tussen de snaren zijn geklemd. De gitaarklanken worden versterkt met behulp van vier contactmicrofoons, geregeld en daarna ruimtelijk geprojecteerd via een speakersysteem. Het publiek ziet slechts het profiel van de gitarist maar de uitvoering is een soort instrumentaal muziektheater; een choreografie voor twee handen op een gitaar.

Tags:

Reageer