Peter Adriaansz

Componist en jurylid voor de >Gaudeamus Prijs 2013 >Peter Adriaansz werd in 1966 in Seattle geboren en studeerde compositie aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam, waar hij onder meer les had van Louis Andriessen, Brian Ferneyhough en Peter-Jan Wagemans. Adriaansz’ muziek kenmerkt zich door een systematische, op onderzoek gerichte attitude waarin klank, vorm en hoorbare wiskunde tot de voornaamste ingrediënten behoren.

Van Adriaansz werden tijdens de Muziekweek 2013 twee werken uitgevoerd: Fraction en Phrase (nr. 48). In beide stukken worden alle instrumenten versterkt en geeft een clicktrack of een op het podium aanwezige stopwatch de tempi aan. Met uitzondering van het deel Wind wordt er het hele stuk door getokkeld, geplukt, geklopt dan wel gehamerd. Er wordt losjes gebruik gemaakt van Henry Cowell’s harmonische tempo-indeling; een methode om gelijkmatige tempoovergangen te bewerkstelligen aan de hand van frequentieverhoudingen. Phrase werd geschreven in april 2011 voor de ensembles Flexible Music en Klang. Terwijl de compositie zich ontvouwt, is op de achtergrond een zeer langzaam verschuivend sinusakkoord hoorbaar. Het stuk gaat op een speelse manier om met de perceptie van polyritmiek. De frases van de aanslaginstrumenten vertragen in het begin tot anderhalf keer het oorspronkelijke tempo en accelereren weer in de tweede helft van het stuk. De indruk wordt gewekt dat de saxofoon eerst langzamer en vervolgens sneller speelt maar in werkelijkheid blijft het tempo gelijk zolang de compositie duurt.

Tags:

Reageer