Elena Rykova

The Mirror of Galadriel, heet het stuk van de Russische componiste Elena Rykova. Dat suggereert wellicht een poëtische sfeer (Galadriël is de naam van een Elfenkoningin in de beroemde Lord of the Rings-cyclus van Tolkien), maar de voorwerpen die als “instrument” dienen voor de twee performers die het werk vanavond in >The Night Of The Unexpected gaan uitvoeren lijken die associatie krachtig te logenstraffen: dennenappels en een tafeltennistafel. Elena Rykova toetst ieder voorwerp op zijn muzikale essentie. Wat is de klank, het ritme, het timbre, de toon van een dennenappel? Verschillen dennenappels onderling? Zit er systematiek in het dennenappel-geluid? We gaan het haar vragen, maar eerst gaan we horen (en zien) hoe het uitpakt, vanavond in Tivoli in Utrecht. Het werk is genomineerd voor de >Gaudeamus Muziekprijs 2013. De performers zijn twee leden van het Moscow Contemporary Music Ensemble, en dat ensemble heeft woensdagavond in een concert al laten horen tot zeer extreme performances in staat te zijn. Spannend!

Tags: ,

Reageer