Night of the Unexpected

Op donderdag 5 september (in Tivoli, Utrecht) en vrijdag 6 september (in Paradiso, Amsterdam) kun je weer naar The Night Of The Unexpected, een avondvullend festival voor de avontuurlijke muziekliefhebber, met Julianna Barwick, Bram Stadhouders en het Nederlands Kamerkoor, Andy Moor (The Ex) & Yannis Kyriakides, LeineRoebana en Moscow Contemporary Music Ensemble. Begonnen als nacht van verrassing en experiment binnen de Gaudeamus Muziekweek is The Night of the Unexpected inmiddels uitgegroeid tot een strak geregisseerde avond met korte optredens in diverse muziekdisciplines: pop, klassiek, elektronica, improvisatie, gecomponeerde- en experimentele muziek. Er gelden bij The Night eigenlijk maar twee regels: de optredens zijn kort en krachtig; en ze vinden door de hele zaal plaats.

Programma
De Amerikaanse > Julianna Barwick maakt ijzingwekkende ambient folk. Haar nieuwe plaat Nepenthe nam ze op in IJsland met producers en muzikanten gelieerd aan Sigur Rós en Múm, en verschijnt 20 augustus. Haar vorige plaat werd door Pitchfork uitgeroepen tot ‘Best New Music’ en eindigde in menig Top 10-lijstje van muziekjournalisten voor 2011.

> Bram Stadhouders schreef het indrukwekkende werk Henosis voor gitaar, slagwerk en elektronica voor zijn eigen improvisatietrio en acht zangers van het Nederlands Kamerkoor, als compositie opdracht voor het North Sea Jazz Festival. Niet voor niets gaf de Volkskrant het een 4-sterren recensie; met het resultaat bewijst Stadhouders dat klassiek en jazz/improvisatie als twee totaal ogenschijnlijk verschillende disciplines te verenigen zijn in één werk.

> Andy Moor (The Ex) en Yannis Kyriakides deconstrueren hun favoriete rebetika muziek om het daarna weer liefdevol op te bouwen. Het resultaat is een ongebruikelijke en originele interpretatie van de zogenaamde “blues” muziek van de Griekse diaspora uit de vroege 20ste eeuw.

Dansgezelschap > LeineRoebana heeft een voorliefde voor live-muziek in zijn programma’s. In de voorstelling Bijna Stil ontmoeten vijf jonge dansers met uiteenlopende achtergronden elkaar. Nieuwsgierigheid, verwondering en een ongebreidelde energie kanaliseren zich door hun bewegingen.

Het > Moscow Contemporary Music Ensemble is Ruslands meest vooraanstaande kamermuziekensemble dat zich focust op hedendaagse muziek. Tijdens The Night of the Unexpected voeren ze werken uit van Vladimir Rannev, Yannis Kyriakides en Alexander Manotskov. Het nieuwe werk Touchpad van Vladimir Rannev voor ensemble, elektronica en video beleeft zijn première in Nederland. Ook Music for Anemic Cinema van Yannis Kyriakides is een Nederlandse première, geïnspireerd op een film van Marcel Duchamp. De film is samengesteld uit beelden van bewegende spiralen afgewisseld met ronddraaiende teksten. Een vergelijkbaar gepolariseerde aanpak is toegepast bij het componeren van de soundtrack, waarbij gebruik gemaakt is van klassieke (akoestische) instrumenten en elektronica. Het stuk Der Prozess N1 van Alexander Manotskov is een bijzonder en visueel prikkelend werk voor twee musici op megafoons.

The Mirror of Galadriel van Elena Rykova is een werk voor twee performers, dennenappels en een tafeltennistafel.  Ontdekkingsreizigster Elena Rykova bekijkt en toetst ieder voorwerp om haar heen op zijn muzikale essentie. The Mirror of Galadriel is een spiegelspel waarin de twee performers geconcentreerd de acties van hun tegenspeler ‘weerkaatsen’ en waarbij ze telkens een nieuw algoritme kiezen, gebaseerd op de score van het vorige spel.

Vanwege het Nederland-Ruslandjaar 2013 gaat The Night of the Unexpected dit jaar op de Russische toer. Naast haar Nederlandse edities in Tivoli en Paradiso komen er ook twee Russische Nights in Moskou in oktober.  In het programma van de Nederlandse en Russische editie worden artiesten, ensembles en componisten uitgewisseld, zoals het Moscow Contemporary Music Ensemble en Elena Rykova – die genomineerd is voor de Gaudeamus Muziekprijs. Meer informatie over het Nederland-Ruslandjaar: www.nlrf2013.nl

The Night of the Unexpected wordt samengesteld door Roland Spekle. Voor de editie in Nederland wordt samengewerkt met Paradiso, Gaudeamus Muziekweek en Tivoli en in Rusland met het Moscow Contemporary Music Ensemble (MCME) en Platforma. De Nederlandse en Russische edities van de Night of the Unexpected 2013 worden mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, DutchCulture (voormalige SICA), het Russiche Ministerie van Cultuur, het Wilhelmina E. Jansen Fonds en het kfHein, fonds.

Website: www.thenightoftheunexpected.nl
Facebook: www.facebook.com/TheNightoftheUnexpected
Twitter: twitter.com/theNoftheU

Tivoli, Utrecht
Donderdag 5 september
Aanvang: 20.30 uur, open 20.00 uur
Entree: 18 euro | Studenten & CJP 15 euro
Meer informatie en kaarten: http://www.tivoli.nl/agenda/3518/The-Night-of-the-Unexpected

Paradiso, Amsterdam
Vrijdag 6 september
Aanvang: 20.30 uur, open 20.00 uur
Entree: 18 euro | Studenten & CJP 15 euro
Meer informatie en kaarten: http://www.paradiso.nl/web/Agenda-Item/The-Night-of-the-Unexpected-o.a.-Julianna-Barwick.htm

Tags:

Reageer