Frisk Frugt live in het MGIJ

Ja, hij voelt zich verwant met de muziek van Steve Reich en andere bekende “minimal”-componisten, vooral Terry Riley. En ja, hij voelt een verwantschap met de psychedelische muziek uit de late jaren ‘60 van bijvoorbeeld Syd Barrett. Het lijken muzikale tegenpolen maar de breed glimlachende > Anders Lauge Meldgaard weet die twee ingrediënten te verbinden tot een heel eigen lo-fi muzikaal universum.

Een universum waarin elk denkbaar instrument een eigen plekje blijkt te mogen opeisen: zijn zelfgebouwde blokfluitenorgel, een Casio-keyboard, een klankschaaltje ter grootte van een soepkom, een miniscuul saxofoontje. In het project Frisk Frugt verwerkt de in Berlijn wonende Deen zijn ervaringen en indrukken uit Burkina Faso en Mali, experimenterend met herhalingspatronen, ondanks de lo-fi opzet verrassend opzwepende ritmes, en niet te vergeten: zonder ook maar in het minst toe te geven aan effectbejag of makkelijker klanken.
Frisk Frugt is niet een band, maar de verzamelnaam die Meldgaard gebruikt voor deze licht bizarre maar verrassend pakkende muziek. Soms, zoals op vrijdagavond 5 april in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, met z’n tweeën, maar soms ook met een 10-mans band. De grote zaal is goed gevuld met vermoedelijk vooral bezoekers die op Konono nr 1 zijn afgekomen, en aanvankelijk merk je bij sommigen van hen enige onwennigheid: wat moet dat met die vreemde lange tonen? Waar gaat het in vredesnaam heen met dat malle orgeltje dat vooral bestaat uit een rijtje blokfluiten? Toch heeft Meldgaard binnen 10 minuten de zaal gehypnotiseerd met zijn raadselachtige klanken, die lijken te appeleren aan allerlei onderbewuste oerdromen. Dit is muziek die je zelf zou willen kunnen maken! Een half uurtje mag hij spelen, en dat is genoeg om een uitstekende indruk achter te laten en nieuwsgierig te maken naar zijn andere werk: naast de Frisk Frugt-CD “Dansktoppen Møder Burkina Faso I Det Himmelblå Rum Hvor Solen Bor, Suite” de compositie voor zes electrische gitaren “Musik For Seks Electriske Guitarer”, uitgebracht op een gelijknamige CD. > Veel is trouwens ook te horen op Soundcloud. Kortom: een pracht van een opmaat voor Konono nr 1 – maar ook zonder dat een fijn kort concert op zich.

Tags:

Reageer