Consider the results

Componiste Nicoline Soeter won de Kunst & Filosofie-wedstrijd 2013 met de compositie en film “Consider the results”, gebaseerd op archiefmateriaal van een televisie-interview van Mike Wallace met Ayn Rand uit 1959.

Op zaterdag 20 april, tijdens de Dag van de Filosofie, werd de winnares bekendgemaakt. De wedstrijd, georganiseerd door bkkc, Tilburg University en Avans Hogeschool, vond voor de derde keer plaats. Er waren 32 inzendingen geïnspireerd op het thema Schuld & Boete. Componiste Nicoline Soeter won de prijs en ontving hiermee een beschouwing door filosoof Robin van den Akker en een geldbedrag van €1000,-.

Het thema van de Dag van de Filosofie op 20 april 2013 is Schuld & Boete gerelateerd aan de economie, de crisis, en het verschil tussen prijs en waarde. De jury – onder leiding van Atty Bax, bkkc – bestond dit jaar uit Robin van den Akker (filosoof), Bas van den Hurk (beeldend kunstenaar) en Liesbeth Noordegraaf-Eelens (econoom en filosoof) en ze koos Soeter unaniem als winnares. Haar bijdrage, getiteld Consider The Results, speciaal voor deze wedstrijd gemaakt, bestaat uit een compositie en een film gebaseerd op archiefmateriaal van een televisie-interview van Mike Wallace met Ayn Rand uit 1959. De jury was onder de indruk van de gelaagdheid van dit werk. “Je moet er even de tijd voor nemen om het bijna Gerhard Richter-achtige beeld tot leven zien komen. Bij beschouwing van het werk laat Soeter ons de ideeën van Rand in een historisch perspectief zien en ze laat ons beseffen wat voor impact het kapitalisme heeft gehad op onze huidige samenleving.”

Het boek De Utopie van de Vrije Markt van Hans Achterhuis inspireerde Soeter om de kijker te laten beseffen dat de samenleving meer is dan een optelsom van egocentrische individuen. Soeter is violiste en componiste maar schuwt het experiment met andere disciplines en wetenschap niet zoals dit werk bewijst. Soeter zegt hierover: ‘Ik heb de behoefte om als componist meer maatschappelijk betrokken werk te kunnen maken. Met muziek zonder tekst of beeld kan ik dat moeilijk bewerkstelligen. De rol van muziek is echter sterk bepalend voor de beleving van het getoonde materiaal.’

Tags:

One Response to “Consider the results”

  1. klaas bolhuis zegt:

    hee wat gaaf en intelligent

Reageer