Calliope Tsoupaki

Na woensdagavond 24 april 2013 componeert de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki de allerlaatste twee minuten van haar werk Groeibriljant. Tijdens seizoen 12/13 componeerde zij Groeibriljant in zeven delen. Elk nieuw deel is door een ander strijkkwartet in première gebracht. Groeibriljant is voor het eerst compleet te horen op 8 mei door het Matangi Kwartet, in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

De eerste twee minuten van Groeibriljant werden gespeeld door het Ives Ensemble op woensdag 3 oktober 2012. Tsoupaki componeerde de nieuwe twee minuten steeds pas nadat zij de uitvoering van de tot dan gecomponeerde delen had horen spelen door het betreffende kwartet. Deze opbouw – waarbij zij zich laat inspireren door het publiek en het betreffende strijkkwartet – is een bijzondere factor in de compositorische opzet. Het op twee minuten na complete Groeibriljant wordt gespeeld op 24 april in het Muziekgebouw door het DoelenKwartet.

Na afloop van het allerlaatste  concert op 8 mei door het Matangi Kwartet vindt om 22.30 uur een publieksgeprek plaats met Calliope Tsoupaki over haar werkwijze en de compositie. Gespreksleider is journalist Jacqueline Oskamp. De compositie Groeibriljant heeft Calliope Tsoupaki gemaakt in opdracht van Muziekgebouw aan ‘t IJ en is ondersteund door het Fonds Podiumkunsten.

De in Nederland wonende en werkende Calliope Tsoupaki studeerde piano en muziektheorie aan het conservatorium in Athene. Zij vervolgde haar studie in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium, waar zij compositie studeerde bij Louis Andriessen en elektronische muziek bij Gilius van Bergeijk. Enkele van haar bekende werken: oratorium St Luke’s Passion (première Holland Festival 2008); EDEM voor koor en orkest (première 2008 door Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg); en Maria (première 2012 door Nederlands Blazers Ensemble in Donderdagavondserie Muziekgebouw).

Tags:

Reageer