Art’s Birthday 2013: Cells

Alle audiostreams van de Art’s Birthday Party vind je op de ars-acustica blogsite: http://arsacustica.wordpress.com/

De Art’s Birthday 2013 bijdrage van de VPRO op donderdag 17 januari bestaat uit een speciale live uitvoering van het werk Cells, een compositie voor cello en live electronica van het geluidskunstenaars duo Strijbos & van Rijswijk. Jacqueline Hamelink zal het werk uitvoeren.

Cells
In Cells begeven de componisten Strijbos & Van Rijswijk zich tot in de uiterste hoeken van de dynamische reikwijdte van de cello. Dit zal resulteren in grote contrasten tussen passages waarin de cello haar eigen weg zal gaan tegenover minimalistische statische klankvelden waarin de muziek lijkt te bevriezen.

Eilanden van geluid worden omgeven door grote stiltes. Ruisende, glijdende en fluitende tonen zorgen voor een mysterieus klankspel, waarna in golven de cello zich zal onttrekken aan de abstracte geluiden en er meer en meer toonhoogtes op zullen duiken. Het hoogtepunt wordt gevormd door melodische lyrische lijnen die extra breed gespeeld worden en het publiek surround zal omgeven waardoor de muziek naar een verlossend licht lijkt toe te zweven: elektronica en het strijkinstrument versmelten nu helemaal om uiteindelijk samen op te lossen.

In het werk grijpt de elektronica in op de klank van het instrument, door te perforeren, te verhakkelen, te stretchen en door surround soundprocessing weer terug te geven. In de juiste handen, bestuurt door de juiste gedachten, is een live-elektronisch systeem een uiterst gevoelig instrument. In Cells zal worden afgetast wat Jacqueline Hamelink akoestisch en elektrisch op de cello voortbrengt, het wordt opgeslagen en behandeld, en op zo’n manier weer ingebracht zodat de originele klankbron en het resulterende geluid een symbiose aangaan en tezamen een nieuw wezen vormen.

Bovendien maken Strijbos & Van Rijswijk gebruik van spatialisatie (geluid verdeeld over de ruimte), een belangrijk element dat stuwend en ritmisch hoorbaar in de compositie tot uiting zal komen.

Tags:

Reageer