Scott Walker

Wie bekend is met de amusementsmuziek uit de jaren ‘60, zal zeker de stem van Scott Walker herkennen: miljoenen keren op de radio te horen geweest, hits als “Make It Easy on Yourself” en “The Sun Ain’t Gonna Shine (Anymore)”. De belangstelling voor zijn groep, The Walker Brothers, verdween in de jaren ‘70, maar in 1984 verscheen er een Scott Walker-album met een veel onconventioneler aanpak dan wat de wereld tot dan toe van hem gehoord had. Die plaat, Climate of Hunter, zou in de loop van twee decennia gevolgd worden door nog drie albums: Tilt (1995), The Drifter (2006) en Bish Bosch (december 2012). In een Brits krantenartikel (van Simon Hattenstone, eind november) werd de muzikale koerswijziging van Scott Walker ten opzichte van de eerste twintig jaar van zijn carrière omschreven als “Andy Williams reinventing himself as Stockhausen”. Is het overdreven om dat zo te stellen? Mag je Scott Walker rekenen tot de “serieuze musici” die “serieuze” of “moderne” muziek maken? Oordeel zelf, aan de hand van enkele video’s.

Tags:

Reageer