Murail, Gosfield, Van Kesteren

In het Avondconcert van 6 december 2012 een archiefopname van de VPRO met werken van Tristan Murail en François Paris uitgevoerd door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard, een kort interview met de New Yorkse componiste Annie Gosfield, en een blik op het hedendaagse repertoire voor harp naar aanleiding van de kennismaking, afgelopen maand, met Dutch Classical Talent Remy van Kesteren. De hele uitzending is hier te horen!

Avondconcert Radio 4 van 6 december 2012, deel 1: Nieuw Ensemble

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Avondconcert Radio 4 van 6 december 2012, deel 2: Annie Gosfield

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Avondconcert Radio 4 van 6 december 2012, deel 3: Remy van Kesteren

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De in 1947 in Le Havre geboren Tristan Murail studeerde bij onder meer Olivier Messiaen en was hij een van de oprichters van L’itinéraire, een groep jonge componisten die vooral geïnteresseerd waren in het fenomeen klank: “ik schrijf geen noten maar klank. Klank is een zeer complex levend organisme”, aldus Murail.

opname VPRO, d.d. 21 april 2011, MGIJ
Tristan Murial: La Barque Mystique voor fluit, klarinet, vioo, cello en piano
Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard
13′59″ incl applaus

François Paris (1961) is behalve componist ook actief als docent, in Nice. In die zuidfranse stad verbleef de befaamde cineast Jean Vigo in de jaren ‘20 om te herstellen van tuberculose. Door de scherpe tegenstellingen tussen arm en rijk raakte hij geïnspireerd tot het maken van een film: Á propos de Nice. De film staat bol van de experimentele filmtechnieken, en de muziek die François Paris er bij componeerde vormt een dialoog daarmee.

opname VPRO d.d. 21 april 2011, MGIJ
François Paris: Á propos de Nice voor fluit, klarinet, basklarinet, piano, slagwerk, twee violen, altviool, cello
Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard
23′58″ incl applaus

De Portulan Cyclus van Tristan Murail is een soort indirecte autobiografie, waarvan de delen geïnspireerd zijn door elementen uit het leven van de componist. Zo is het eerste deel, Seven Lakes Drive, de naam van een prachtige weg door een natuurgebied in de buurt van het vroegere huis van Murail in Amerika. Een “portulan” is een middeleeuwse navigatiekaart. De Portulan Cyclus is nog niet voltooid, maar twee van de delen – La Chambre des Cartes, en Dernières nouvelles du vent d’ouest – beleefden hun première op 21 april 2011, in de uitvoering door het Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard.

opname VPRO d.d. 21 april 2011, MGIJ
Tristan Murail: Portulan Cyclus
Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard
50′26″ incl applaus

Een van de juryleden tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2012 was de New Yorkse componiste Annie Gosfield. Veel van haar werk is gebaseerd op – zoals zij het zelf noemt – de inherente schoonheid van niet-muzikale klanken: machines, defecte piano’s, versleten 78-toerenplaten, niet goed afgestelde radio’s

CD Flying Sparks and Heavy Machinery (Tzadik TZ7069)
Annie Gosfield: Flying Sparks and Heavy Machinery
Flux String Quartet & Talujon Percussion Quartet
14′36″

CD Almost Truths and Open Deceptions (Tzadik TZ 8088)
Annie Gosfield: Daughters of the industrial revolution
Annie Gosfield: sampling keyboard; Roger Kleier: electrische gitaar; Felix Fan: cello; Ches Smith: drums; Alex Lipowski: percussie
5′35″

Dutch Classical Talent is een talententraject van Radio 4 en de elf belangrijkste concertzalen van Nederland. November was Remy’s presentatiemaand op Radio 4; hij wordt beschouwd als één van de grootste harptalenten van dit moment. Meer over Dutch Classical Talent is natuurlijk te vinden op de website van het themakanaal Radio 4 Jong Klassiek.

Carlos Michans schreef Mouvements Éclatants speciaal voor Remy van Kesteren (foto: Marco Borggreve). Remy vroeg de componist om een stuk voor alle tien vingers? Normaal worden de pinken namelijk als te zwak beschouwd om mee te spelen. Maar niet voor Remy. Carlos Michans schreef voor hem de allereerste compositie voor harp voor 10 in plaats van 8 vingers.

opname VPRO, Conservatorium van Amsterdam, Bernhard Haitinkzaal
Carlos Michans: Mouvements Éclatants
Remy van Kesteren, harp
13′00″ incl applaus

CD ‘Remy’ (DRC Dutch Record Company, 121012/01)
Heinz Holliger: Präludium voor harp solo
Remy van Kesteren, harp
6’44″

De Indonesische sopraan Bernadeta Astari won de Dutch Classical Talent Award afgelopen voorjaar. En een onderdeel van deze Award is het uitbrengen van een CD op het Radio 4 label Quattro Live. Bernadeta maakte een CD met liederen uit het begin van de 20e eeuw.

CD Perjalanan (QL2012-01)
Anton Webern: 4 lieder opus 12
Bernadeta Astari (sopraan) en Kanako Inoue (piano)
5’06″

CD Perjalanan (QL2012-01)
Paul Seelig: Tembang Sunda opus 28
Bernadeta Atari (sopraan) en Kanako Inoue (piano)
4’30″

De harpcultuur in Nederland stijgt op het moment op tot grote hoogte. Remy van Kesteren hoort, samen Gwyneth Wentink en Lavinia Meijer, tot de jongste lichting. Eerder, in de jaren 90, stond Godelieve Schrama al op als pleitbezorger voor de harp in Nederland. Afgelopen maart speelde zij op het Tweede Harpfestival in Utrecht van Willem Jeths ‘De Vertooning’.

opname VPRO, 28 maart 2012, Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
Willem Jeths: De Vertooning voor harp solo
Godelieve Schrama, harp
13’32″

CD Harp Concertos from the Netherlands (NM Classics 92077)
Roel van Oosten: Harpconcert, deel 1 en fragment deel 2
Godelieve Schrama, harp; Radio Kamerorkest olv Micha Hamel
10’28″ (dl 1)
ca. 2′00″ (dl 2)

Tags:

Reageer