November Music: Vijay Iyer / Misha Mengelberg

Het is een goede gewoonte van November Music om musici bij elkaar te brengen in bijzondere ontmoetingen. Zo was ook het programma aan geïmproviseerde muziek dit jaar doorspekt met muzikale confrontaties, om te beginnen met het duo van de gelauwerde Amerikaanse pianist Vijay Iyer en Misha Mengelberg. De winnaar van maar liefst vijf categorieën in de jaarlijkse poll van het Amerikaanse jazztijdschrift Downbeat had zelf aangegeven graag met de aartsvader van de Nederlandse geïmproviseerde muziek te willen spelen. Uit het duet op twee vleugels in de Toonzaal sprak dat respect overduidelijk. Iyer liet het initiatief aan Mengelberg, waardoor de laatste relatief veel speelde en voor zijn doen weinig stiltes liet vallen. Het werd aldus een genoeglijk muzikaal gesprek, dat in een half uurtje niet veel verder kwam dan de koetjes en de kalfjes. Maar goed, wie duikt tijdens een eerste gesprek meteen de diepte in? De Misha uit zijn hoogtijdagen zou Iyer veel meer hebben uitgedaagd, en dat had ongetwijfeld vuurwerk opgeleverd. Dat de Amerikaan zich inhield in zijn pianistiek, konden we horen aan de set die hij met zijn trio vastknoopte aan de ontmoeting met Mengelberg. Daarin was hij fel, in zijn eigen, aan minimal music verwante tranceachtige stukken, waarin ritmische complexiteit hand in hand gaan met toegankelijkheid. Drummer Marcus Gilmore koppelt souplesse aan strakheid, en met de zangerige bas van Stephan Crump (die zijn lijnen ook zichtbaar- en onhoorbaar- meezingt) heeft Iyer goud in handen. De soms wat intellectualistisch uitstraling van de muziek wordt gecompenseerd door de energie en drive van het drietal.

Gezien en geschreven door Herman Te Loo; vrijdag 9 november in de Toonzaal.

Tags: , ,

Reageer