November Music: Tetzepi / Louis Sclavis

Het ‘bigtet’ Tetzepi (ze hebben zelf voor die aanduiding gekozen om duidelijk te maken dat ze geen traditionele big band zijn) sparde in de Matzerzaal van de Verkadefabriek met de Franse (bas)klarinettist Louis Sclavis. Het was een lang gekoesterde wens van het Amsterdamse orkest, en het resultaat mocht er zijn. Sclavis had een aantal ‘seeds’ aangeleverd. Normaal zijn dit voor de band compositorische zaadjes waaruit de improvisaties ontstaan, maar Sclavis had ervoor gekozen om aan het begin van elk stuk een klankbeeld op te roepen. Zo werden de toeschouwers al bij binnenkomst vergast op diepe klanken, die aan de onderste regionen van de basklarinet of de didgeridoo deden denken. Met twee baritonsaxofoons, twee tuba’s, de elektro-akoestische ‘electrumpet’ van leider Hans Leeuw en de zonder mondstuk aangeblazen basklarinet van de gast leverde dat een fascinerend klankspel op, waaruit ‘Break Dance’ van Jorrit Dijkstra zich ontspon, met een stevige rockbeat. Het orkest kwam al snel op stoom, als een dampende machine, zoals we dat van ze kennen. Met Tony Roe (Tin Men & the Telephone) als nieuwe pianist, en Dirk Bruinsma (Blast, Pumporgan) en Bert Lochs zijn sterke solistische troeven in huis gehaald, die het ensemble nog een trapje hoger tillen. Mooi is ook te horen hoe Sclavis zich niet als ‘gastolist’ profileert, maar als extra orkestlid. Gelukkig blijft het niet bij deze eenmalige samenwerking in Den Bosch, want er staat voor later dit seizoen een tournee van Tetzepi met de Fransman gepland.

Gezien en geschreven door Herman Te Loo; vrijdag 9 november in de Verkadefabriek.

Tags: , ,

Reageer