November Music: schrijven over eigentijdse muziek

Valt het gehoorde in de smaak, dan heet het bij voorkeur eigenzinnig, gedurfd of tegendraads; zo niet dan luidt het oordeel al gauw braaf, conventioneel of traditioneel. Ook de muziekkritiek heeft haar cliché’s paraat zodra zij haar obligate twee of drie zinnen aan een première wijdt. Schrijven over muziek, zegt men, kan niet, laat staan over nieuwe muziek. Of is ook dat een cliché? 
Ja, zegt Elmer Schönberger, die bijna dertig jaar lang auteur was van de legendarische rubriek ‘Het Gebroken Oor’ in Vrij Nederland. 
Onder Schönbergers leiding bekwamen acht (aspirant) muziekcritici zich gedurende het festival in het schrijven over muziek. Want: hoe spits je als criticus de oren van je lezer? Hoe doe je in woorden recht aan het nieuwste geesteskind van Michael Gordon? Hoe luister je eigenlijk naar een hedendaagse Mattheus Passie? Wat maakt een Van der Aa tot een Van der Aa? Hoe maak je de lezer deelgenoot van een muzikale ervaring, hoe kom je tot een oordeel, hoe beargumenteer je dit, hoe persoonlijk mag je zijn?

De resultaten kun je volgen via deze website, tijdens en na het festival (7-11 november).

De organisatie van Schrijven over Eigentijdse Muziek is in handen van het Domein voor Kunstkritiek.Domein voor Kunstkritiek, gehuisvest bij de masteropleiding Theater DasArts in Amsterdam, initieert en organiseert met regelmaat workshops en masterclasses op het gebied van cultuurjournalistiek. Dit doet het bijna altijd in samenwerking met culturele instellingen of festivals. Het Domein voor Kunstkritiek is actief in de kunstdisciplines theater, dans, beeldende kunst, en de nieuwe media.

De kwaliteit en diversiteit van de reflectie over kunst in stand houden en verbeteren ziet het Domein als voornaamste missie. Daarom initieert het ook projecten met een experimenteel en innovatief karakter, waarin actuele vragen over kunst, media en publiek aan de orde komen.

Een initiatief van November Music, Radio 4 Eigentijds, Muziekvan.nu en Domein voor Kunstkritiek .


Tags:

Reageer