November Music: Horst Rickels

Geluidsinstallaties zijn een onderdeel van November Music. Dit jaar is de installatie Circlectric van Dyane Donck & Evelien van den Broek in Avans 200 Point de Vue te zien. U kan in de serre van de Verkadefabriek de installatie Dadoc van NM Artists in Residence Strijbos & van Rijswijk betasten en de festival bezoeker kan naar het Kruithuis gaan om daar het werk van geluidskunstenaar Horst Rickels te aanschouwen en te beluisteren.

Horst Rickels is van oorsprong toetsenist, pianobouwer en saxofonist. Op het moment dat hij zich ging vestigen in Nederland en in Den Haag studies volgende bij onder andere Dick Raaijmakers werd hij meegezogen in de wereld van de elektronica. Sindsdien bouwt Rickels nieuwe instrumenten, ontwerpt klanksculpturen en laat beeldinstallaties weerklinken.

Rickels is dus meer dan een geluidskunstenaar. Hij is vooral klank- en instrumentbouwer, waarbij hij geluid en ruimte verkent. In het Kruithuis presenteert Rickels oud en nieuw werk gedurende het festival. Werken als de Apokalypse-Machine, de Prototypus en De Sterrenhemel; ‘In dit geval aangestuurd door een boekhoudingprogramma’ zijn daar te zien. Tijdens de opening van het festival bespeelt Rickels samen met Robert Pravda zijn nieuwste installatie De Leslies. U kent ze wel, de legendarische ronddraaiende lesliespeakers. Nu verbouwt tot instrumentinstallatie.

Horst Rickels maakt tijdens het festival ook een uitstapje naar de Hervormde Kerk, waar hij op zondag 11 november samen met Joop van Brakel Mercuriuswagen uitvoert. Zij behandelen die dag tientallen orgelpijpen en veroorzaken daarmee een ongekend muzikaal avontuur.

Tags: ,

Reageer