November Music: eigenzinnige jazz

Vrijdag 9 november schiet het avondprogramma van November Music richting eigenzinnige jazz. Vanaf 19:00 kunt u concerten bezoeken van Vijay Iyer & Misha Mengelberg, het jazzensemble Octurn en het Nederlandse bigtet Tetzepi samen met de improvisatiegigant Louis Sclavis.

Vijay Iyer reist met zijn eigen trio naar November Music. Het trio verzet continu de bakens, wil provoceren en samenwerkingen aangaan met grensverleggende artiesten. Misha Mengelberg stond bovenaan Iyer’s lijstje. Tijdens November Music is het eindelijk zo ver. Een double bill om je vingers bij af te likken.
Te zien in de Toonzaal vanaf 19:00.

Luister naar het stuk Armwiel van Misha Mengelberg:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Het avontuurlijke Brusselse jazzensemble Octurn bestaat al ruim tien jaar en legt een grote nadruk op wereldse ritmiek en weidse harmonieën. Invloeden uit de free jazz, avant-garde muziek en jazzrock stromen samen in hun repertoire. Octurn bestaat uit Jozef Dumoulin (keyboards), Fabian Fiorini (piano), Gilbert Nouno (electronica), Jean-Luc Lehr (bas), Chander Sardjoe (drums) en Bo van der Werf (baritonsax, compositie). Het jazzensemble Octurn tuurt graag over de grenzen en raakte in een verbluffend tweegesprek met de Tibetaanse monniken van het Gyuto klooster in India. Tijdens November Music een vreedzame ontmoeting tussen twee klankwerelden.
Te zien in de Verkadefabriek om 19:00 en 21:00 uur.

Bij Louis Sclavis staat improviseren hoog in het vaandel. Deze zeer getalenteerde bespeler van de basklarinet kent een tomeloze energie en maakt gebruik van een onuitputtelijke fontein aan lyrische inspiratie. Het Nederlandse Bigtet Tetzepi droomde al langer van een samenwerking met deze Europese iconoclast en gigant.

Het bigtet Tetzepi is namelijk een uitdagend ensemble binnen de Nederlandse improvisatiemuziek, dat geen enkel risico uit de weg gaat. Tetzepi werd opgericht in 1997 en speelde sindsdien maandelijks in Zaal 100 Amsterdam. Met de uitvinding door Hans Leeuw van de ‘Electrumpet’ en met ‘Knalpot’ gitarist Raphael Vanoli speelt elektronica een steeds nadrukkelijker rol binnen de band.
Te zien in de Verkadefabriek om 20:45 en 22:15 uur.

Luister naar Hauts Plateaux van Louis Sclavis:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: , , , , ,

Reageer