November Music: De Eeuw Klinkt Nu

In 2011 bestond het Genootschap van Nederlandse Componisten 100 jaar. Tijdens de viering van dit jubileum presenteerden Bianca Holst en Hero Wouters De Eeuw Klinkt Nu. De Eeuw Klinkt Nu was een electro-akoestische luisterroute langs vier reflectieruimtes, op verschillende locaties waar het GeNeCo zijn werk verricht(te).  Op vier locaties kon u luisteren naar collage-composities van een kwartier elk. Het thema was de veranderende positie van de componist onder invloed van de technische ontwikkelingen in de afgelopen eeuw.

De vier delen van De Eeuw Klinkt Nu waren:

1. Kinderschoenen (1911 – 1936) 2. Van Zwart-wit naar Kleur (1937 – 1961) 3. Ruimte (1962 – 1986) 4. Het Web (1987 – 2011)

Tijdens de Kunstmuziekroute op zondag 11 november presenteerde Stichting COM de in vier delen gehakte filmversie van De Eeuw Klinkt Nu / The Century Resonates Now. Het beeld over hoe muziek van de afgelopen eeuw ‘op stroom’ is gekomen wordt ons getoond vanuit het perspectief van de makers zelf, Bianca Holst en Hero Wouters. Een persoonlijk verhaal! De soundscore is vooral hedendaags electro-akoestisch ingekleurd. De makers hebben namelijk gebruik gemaakt van het digitale grafische geluidbewerkings-programma Logic. Het resultaat sluit daarmee aan bij hoe een nieuwe generatie componisten werkt met elektronische grafische notaties en geluidbewerkings-programma’s.

Voor de toeschouwer is het een flitsend en gelaagd audiografisch voorbijtrekkende tijdslijn, waarin de muziekgeschiedenisverhalen van de oprichters van het GeNeCo passeren. Tegelijkertijd geeft het een kijkje in de keuken van de eigentijdse electro-componist en kan het nieuwe generaties onderrichten (educatieve waarde) en inspireren tot het maken en noteren van muziek.

Gezien en geschreven door Hessel Veldman; zondag 11 november in de Verkadefabriek.

Tags: ,

Reageer