November Music: Prix Annelie de Man

Op vrijdag 9 november wordt tijdens November Music in Den Bosch het slotconcert gegeven van de Prix Annelie de Man, een concours voor het klavecimbel. Het concours is opgesplitst in een wedstrijd voor componisten (die inmiddels is afgerond) en uitvoerders (finale op 8 november, ook tijdens November Music). Componist Sohrab Uduman won de eerste compositieprijs 2012 met het werk Breath across autumnal ground voor klavecimbel en live elektronica. Dit werk wordt tijdens het slotconcert uitgevoerd door klaveciniste Goska Isphording. Daarnaast worden de eervolle vermeldingen van Chikage Imai en Yukiko Watanabe uitgevoerd door Ere Lievonen.

Voorts speelt de winnaar van het uitvoerdersconcours tijdens het slotconcert een kort programma. Deze winnaar wordt donderdagavond 8 november bekend gemaakt. Als afsluiting staat de uitvoering van Le Clavecin Illuminé van componist Roderik de Man op het programma. Dit werk is opgedragen aan zijn overleden vrouw en wordt uitgevoerd door ensemble Insomnio en soliste Goska Isphording. De compositie is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

Nederland heeft niet alleen een grote klavecimbeltraditie op het gebied van de barok (van Gustav Leonhardt tot Ton Koopman), maar is ook een bakermat voor klavecinisten die zich toeleggen op hedendaagse muziek. Een ware pionier was Annelie de Man die vele moderne klavecimbelwerken initieerde en in première bracht. Om het hedendaagse repetoire van het instrument onder de aandacht te brengen is het muziekconcours Prix Annelie de Man opgericht. De jury van het componistenconcours bestond uit de drie componisten Wim Henderickx, Liza Lim en Roderik de Man.

Tags:

Reageer