November Music: Minguet Quartett

Tussen 7 en 11 november vindt in ’s-Hertogenbosch weer het jaarlijkse festival November Music plaats, met een aanbod van muziek van nu door de makers van nu voor een zo breed mogelijk publiek, waarin de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van hedendaags gecomponeerde muziek, jazz & impro, muziektheater, elektronica en geluidsinstallaties aan bod komen. Daarbij zijn veel concerten/voorstellingen interdisciplinair en genre-overstijgend. Eerste concert: werk van Wolfgang Rihm en Jörg Widman door het Minguet Quartett.

Twee van de meest gelauwerde Duitse componisten van dit moment: Wolfgang Rihm en Jörg Widmann, samen in één concert. Rihm, nog altijd actief, was leraar van klarinetvirtuoos Widmann. Het Minguet Quartett speelt het Vierde Strijkkwartet van zowel Rihm als Widmann, gevolgd door het monumentale Elfde Strijkkwartet (1998) van Rihm, dat in een nieuwe versie voor het Minguet is gegoten. Rihm schreef zijn Elfde Strijkkwartet oorspronkelijk voor het Takács Quartet. Rihm’s Vierde Strijkkwartet (1980/81) schreef hij voor het Alban Berg Quartet. Een emotionele rollercoaster met drie sterk contrasterende delen vol heftige uitbarstingen. Widmann’s Vierde Strijkkwartet uit 2005 is van een even grote expressiviteit en fijn geslepen muzikaliteit.

Het Duitse Minguet Quartett bestaat sinds 1988 en bestaat uit primarius Ulrich Isfort, Annette Reisinger (viool), Aroa Sorin (altviool) en Matthias Diener (cello).

Tags:

Reageer