Klas Torstensson in het Muziekgebouw

Donderdag 4 oktober op Radio 4 een rechtstreekse uitzending van het eerste concert van dit seizoen van de Donderdagavondserie van Muziekgebouw aan ’t IJ – een reeks van 30 concerten hedendaagse muziek. We hebben vanavond muziek van Klas Torstensson, door Asko|Schönberg en onder meer sopraan Charlotte Riedijk. Zij is vanavond te horen in de schitterende Aria van Anna uit Torstenssons opera The Expedition uit 1999.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Onder de titel Portret zijn vanavond vijf van Torstenssons werken te horen, gecomponeerd over een periode van tien jaar. De in Zweden geboren en getogen Klas Torstensson (1951) is in seizoen 2012/2013 composer in residence van het Muziekgebouw. In elf concerten dit seizoen is werk van hem te horen, waaronder drie wereldpremières.

De sinds 1973 in Nederland wonende Klas Torstensson heeft een sterk oeuvre opgebouwd. In zijn composities is vaak het Zweden van zijn jeugd te horen: een kraakhelder en weerbarstig universum van sneeuw en ijs. Op het programma van donderdag 4 oktober staat onder meer de Nederlandse première van Pocket Size Violin Concerto (2010); Aria van Anna uit Expeditionen (1999) en Self-portrait with percussion (2006). Verder van zijn hand in de Donderdagavondserie de komende maanden Prelude & Encores (2012) op 22 november; Four Brass Links (2003) op 10 januari en Urban Songs (1992) op 20 december.

Tags:

Reageer