Gezocht: aspirant schrijvers over nieuwe muziek

Een workshop van November Music, Muziekvan.nu en Domein voor Kunstkritiek
Valt het gehoorde in de smaak, dan heet het bij voorkeur eigenzinnig, gedurfd of tegendraads; zo niet dan luidt het oordeel al gauw braaf, conventioneel of traditioneel. Ook de muziekkritiek heeft haar cliché’s paraat zodra zij haar obligate twee of drie zinnen aan een première wijdt. Schrijven over muziek, zegt men, kan niet, laat staan over nieuwe muziek. Of is ook dat een cliché?

Ja, zegt Elmer Schšönberger, die bijna dertig jaar lang auteur was van de legendarische rubriek ‘Het Gebroken Oor’ in Vrij Nederland. Hij kan het weten, want hij heeft niet alleen van schrijven maar ook van componeren verstand.

November Music en VPRO Radio 4 Eigentijds nodigen aspirant schrijvers-over-muziek uit zich tussen 7 en 11 november onder Schšönbergers leiding (meer) te bekwamen in het schrijven over muziek. Onderwerp: het festivalprogramma. Podium: dit en andere weblogs. Kwestie: hoe spits je als criticus de oren van je lezer? Hoe doe je in woorden recht aan het nieuwste geesteskind van Michael Gordon? Hoe luister je eigenlijk naar een hedendaagse Mattheus Passie? Wat maakt een Van der Aa tot een Van der Aa? Hoe maak je de lezer deelgenoot van een muzikale ervaring, hoe kom je tot een oordeel, hoe beargumenteer je dit, hoe persoonlijk mag je zijn?

Concert, concept & feedback
We verwachten dat je woensdag 7 november beschikbaar bent voor een redactievergadering en de opening. Concertbezoek, content- en feedback-meetings daarna worden op 7 november besproken. De eerste workshopsessie vindt plaats voor het festival, in Amsterdam op zaterdagmiddag 27 oktober. Locatie: DasArts, Mauritskade 65.

Kosten en inschrijven
100 euro (excl. BTW) – inclusief maaltijden en een passe-partout voor het hele festival.

Stuur je motivatie van maximaal 500 woorden en een CV naar Danielle Balk, daniellebalk@domeinvoorkunstkritiek.nl. De sluitingsdatum is 19 oktober. 23 oktober hoor je of je mee kunt doen. Laat ons weten wanneer je reis of je verblijf problemen oplevert.

Stuur s.v.p. ook (links naar) twee door jou geschreven artikelen mee. Het maximale aantal deelnemers is acht. De selectie gebeurt door Elmer Schöšnberger en Sonja van der Valk (Domein voor Kunstkritiek).

November Music vindt plaats van 7 tm 11 november in Den Bosch.
De workshop wordt mogelijk gemaakt door VPRO Radio 4 Eigentijds.
Muziekvan.nu doet verslag op http://muziekvan.nu.

Reageer