Audiostream: Hongaarse componisten

Hongarije bracht in de twintigste eeuw vele grote componisten voort: Bartók natuurlijk en Kodály aan het begin ervan en Ligeti en Kurtág aan het eind, met Sándor Veress ertussenin, leerling van Bartók en leraar van Ligeti en Kurtág. In al hun muziek hoor je in min of meerdere mate de volksmuziek doorklinken van Transsylvanië, waar allen (behalve Kodály) geboren werden. Willem Hering verzorgt deze week elke avond tussen 20.00 en 24.00 uur op het themakanaal ‘Eigentijds’ een hommage aan genoemde vijf mannen.De wereldgeschiedenis, die in de vorige eeuw flink huishield in Hongarije, ging aan geen van de heren  voorbij. Allen (alweer met uitzondering van Kodály) stierven buiten hun vaderland. Alleen Kurtág is van hen nog in leven.

Musicoloog Willem Hering werkte als groepsredacteur Radio 4 bij de VPRO Radio. Hij maakte verschillende tv-documentaires over muziek, zoals de serie Het Geheim van Goede Noten en een film over de componist Edgard Varèse. Willem was jarenlang verbonden aan het Asko Ensemble (later Asko|Schönberg). Hij organiseerde talloze concerten en ontmoette evenzovele componisten en uitvoerende musici. Samen met Marianne de Feijter nam hij het initiatief tot de community Muziekvan.nu. Hij is werkzaam bij Ictus, een ensemble uit Brussel, waar hij per 2013 de algemeen directeur wordt. Omdat de gastsamensteller van het programma nog onervaren is met de enorme bestanden van de publieke omroep is het resultaat een reeks van korte stukjes at random door elkaar gehusseld.

Reageer