Prajñaparamita Mantra, een boeddhistisch oratorium

Een boeddhistisch oratorium – dat klinkt naar een ongewone, misschien zelfs unieke gebeurtenis. De Friese componist Dirk Dekker schreef Prajñaparamita Mantra op de hartsoetra één van de basisteksten van het Boeddhisme. Op veel verschillende plekken wordt het jaar 2012 gezien als een cruciaal moment in de kosmische geschiedenis. Aarde en zon zullen dan in één lijn komen te staan met het centrum van de melkweg. Dit wetenschappelijk feit is in het verleden al uitgerekend door de Maya’s en wordt in spirituele zin door velen uitgelegd als de overgang van het dualistich naar het holistisch denken. Het denken in goed en kwaad gaat geleidelijk plaatsmaken voor de overtuiging dat tegenstellingen slechts aspecten zijn van één en het zelfde. Het boeddhistisch oratorium van Dekker wil een bijdrage leveren aan de verzoening tussen oost en west tussen verschillende culturele zienswijzen, openheid en geslotenheid, in vorm en en inhoud, tussen traditie en vernieuwing. Het brengt de traditionele sanskriete tekst in verbinding met de nieuwste ontwikkelingen van westerse muzikale tradities.

Het werk wordt binnenkort drie maal uitgevoerd:
- première: zaterdag 9 juni 2012, 20.15 uur, Martinikerk Sneek
- vrijdag 15 juni 2012,  20.15 uur, Aa-kerk, Groningen
- zaterdag 16 juni 2012, 20.15 uur, Bergkerk, Deventer

Cappella Neerlandica & It Nije Ensemble o.l.v. Harm Jansen, met Marleen Regterschot (sopraan), Charlotte Stoppelenburg (mezzosopraan), Floris Rommerts (declamator).

Kaartjes kosten € 22, maar als je nú bestelt via itnijeensemble@gmail.com betaal je slechts € 15.

Componist Dirk Dekker was al eens te gast bij Radio 4 Eigentijds. Zijn toelichting op onder meer It Nije Ensemble kun je hier nog terughoren:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Marleen Regterschot studeert zang aan het ArtEZ Conservatorium bij Lodewijk Meeuwsen en Claudia Patacca. Dirigent Harm Jansen is docent hoofdvak orgel en kerkmuziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle; hij is dirigent en oprichter van Cappella Neerlandica. Mezzosopraan Charlotte Stoppelenburg zong onlangs als solo-alt in Händels Messiah in het Chicago Symphony Center. Declamator Floris Rommerts is coach en consultant, maar heeft een achtergrond als klassiek concertzanger en musicus.

Van het concert op 16 juni wordt door De Concertzender een opname gemaakt.

Reageer