John Cage: Inlets

In het Cage-weekend, onderdeel van het Holland Festival op zaterdag 9 en zondag 10 juni 2012, was onder meer Slagwerk Den Haag te horen, op de Foyerdecks in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Gespeeld werden op zaterdag Inlets, Third Construction en Imaginary Landscape no. 3, werken die getuigen van een opvatting van Cage die hij als in zijn jeugd huldigde: ieder geluid is acceptabel voor de componist van percussiemuziek. Het programma dat Slagwerk Den Haag tijdens het Cageweekend speelde in de hal en op de foyerdecks bevatte dan ook als instrumenten werkelijk van alles: radio’s, draaitafels, met water gevulde zeeschelpen, een elektrisch versterkte reuzencactus. De zeeschelpen met water in Inlets waren het eerste werk op zaterdagavond om kwart voor acht.  Onvoorspelbaarheid, daar ging het Cage om. In een interview zei hij: ‘je hebt geen enkele controle over de schelp wanneer deze met water gevuld is. Je kantelt hem en je krijgt gemurmel, soms; niet altijd. Het ritme behoort dus toe aan de instrumenten, en niet aan jou.’

Tags: ,

Reageer