Europera 3 & 4

Onderdeel van het John Cage-weekend in het Holland Festival is een uitvoering van Europera 3 & 4 door de Internationales Opernstudio Köln in een regie van Elena Tzavara. De Europera’s zijn een serie van vijf opera’s die Cage in de laatste jaren van zijn leven maakte. In Europera 3 & 4 spelen grammofoonplaten een belangrijke rol, evenals de belichting, maar qua karakter verschillen de werken sterk. Europera 3 is tumultueus en gelaagd, terwijl Europera 4 juist heel intiem is. De beide Europera’s zijn tegenpolen en Cage stond erop dat ze nooit los van elkaar opgevoerd zouden worden. Bij de première van de eerste Europera’s zei Cage over de woordspelige titel: ‘For two hundred years the Europeans have been sending us their operas. Now I’m sending them back.’

Zondagavond 10 juni 2012, 20.02, NTR Radio 4.

Tags: ,

Reageer