Andrew Keeling

Andrew Keeling is een Engelse componist. Maar daar is niet alles mee gezegd. Keeling is pas na zijn dertigste serieus met muziek aan de gang gegaan, althans waar het de zogenaamde klassieke muziek betreft. Maar al veel langer speelt hij in allerlei rockbands en is hij actief in de Engelse folkscene. Twee scenes, één persoon. Twee kanten van één medaille. Het Apollinische en het Dionysische in één persoonlijkheid vertegenwoordigd, zoals Keeling in het interview bevestigt – waarbij de “klassieke” muziek het Apollinische is, en de pop het Dionysische. Vorm tegenover energie – of misschien is het woord “tegenover” hier niet op z’n plek, en is het eerder “gekoppeld aan”.

Behalve liedjeszanger, componist, gitarist en fluitist is Keeling ook auteur – om precies te zijn van de Musical Guide to King Crimson, een serie boeken over de muziek van King Crimson, èn van een belangrijk deel van de Illustrated Companion to King Crimson die komend jaar wordt uitgegeven door DGM, Discipline Global Mobile, het label van King Crimson, Robert Fripp en aanverwante musici. En tenslotte is Keeling ook arrangeur. Misschien heb je er iets van meegekregen, begin mei: orkestraties van de gitaarsoundscapes van Robert Fripp, gespeeld door het Metropole Orkest, een jaar of negen geleden in het Holland Festival en nog onlangs een keer in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam – Andrew Keeling was dus de arrangeur van die bewerkingen.

Voordat Keeling – samen met gitarist Bert Lams, die de transcripties maakte, en David Singleton, de producer van Discipline – aan tafel zat bij de inleiding tot het concert met Fripp-bewerkingen, stuurde hij me twee recent uitgegeven CD’s met werk van zijn hand. Bells of Heaven, met Otherworld, een album met melodische, soms ambient-achtige, maar soms ook flink stevige rock. En in dezelfde envelop: Unquiet Earth, een CD met klassieke stukken van Keeling. Gecomponeerd voor strijkkwartet, klassiek ensemble, pianotrio en solo-viool. De CD is integraal te horen via de Radio 4 Eigentijds Plaatpaal (klik hier), maar hieronder alvast het titelstuk van de CD, Unquiet Earth voor pianotrio, uitgevoerd door het Valen Trio.

Unquiet Earth (1)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Unquiet Earth (2)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer