Ensembles

NB: de video-opnamen van het Oestvolskaja Festival 2011 mochten wij op grond van de overeenkomst met de uitgever niet langer dan één jaar online laten zien.
Note: the agreement with the Oestvolskaja publisher allows us to show the video recordings of the Oestvolskaja Festival 2011 no longer than one year.

Deze week is het de week van de ensembles op Radio 4. Alles daarover lees je op de site van Radio 4, klik hier… De Nederlandse ensemblecultuur is beroemd in de hele wereld. In de jaren 70 werden de eerste ensembles opgericht door jonge honden als Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw en Frans Brüggen. De ensembles brachten een nieuw geluid in de Nederlandse muziekwereld, waar tot dan toe de starre orkestcultuur regeerde. Muziek voor speciale bezettingen waar geen orkest zich aan waagde, kreeg dankzij de ensembles weer een podium. Traditionele concertvormen werden losgelaten. Van oude muziek tot hedendaags repertoire: rond ieder genre vormde zich een enthousiast ensemble.Op de blogsite van Radio 4 Eigentijds een paar mooie voorbeelden van opnamen van de ensembles die zich in het bijzonder bezighouden met de muziek van nu.

ASKO|Schönberg speelde – bijna een jaar geleden – werken van Galina Oestvolskaja in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Hieronder een selectie van de stukken die we toen op video vastlegden.

Tags: ,

Reageer