Trage Fries

Donderdagavond 12 april 2012 op Radio 4: een rechtstreekse uitzending uit het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam van een concert door ASKO|Schönberg met als solist Pierre-Laurent Aimard – die in “Antara” van Benjamin de vleugel verruilt voor een keyboard. Verder op het programma:

  • Charles Ives: From the Steeples and the Mountains
  • George Antheil: Symfonie voor vijf instrumenten
  • George Benjamin: Antara
  • Kate Moore: Days and Nature (wereldpremière)
  • Harrison Birtwistle: Slow Frieze

Harrison Birtwistle zoekt graag inspiratie in monumentale thema’s als Grieks drama, oeroude rituelen en antieke mythen. Slow Frieze voor piano en ensemble sluit naadloos aan op die verbeeldingswereld. De ‘fries’ uit de titel – een decoratieve bovenrand van een klassieke zuil – wordt verklankt door de houtblazers. Die mogen vrij kiezen uit een overdaad aan melodische frasen en versieren zo een robuuste klankpilaar van koper, strijkers en potig pianowerk.

De Amerikaanse avant-garde componist George Antheil schreef een stuk voor een ongewone bezetting (fluit, fagot, trompet, trombone en altviool). De jonge Australische Kate Moore, die de fijne kneepjes van het toondichterschap bij Louis Andriessen en Martijn Padding leerde, luistert de avond op met een wereldpremière.

Uitzending terughoren?

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer