Postume premières van Margriet Hoenderdos

Ter ere van het zestigste geboortejaar van Margriet Hoenderdos (overleden op 14 oktober 2010) worden dit jaar postuum vier composities van haar hand voor het eerst ten gehore gebracht. Op zondag 6 mei (haar geboortedag) zullen de premières klinken in het Bethaniënklooster in Amsterdam. Later dit jaar volgen nog enkele uitvoeringen elders in het land.

Deze tot nog toe ‘ongehoorde werken’ bieden een representatief beeld van het oeuvre van Hoenderdos: geschreven voor clavecimbel-solo, harpduo, cello-solo en rietsextet. Behalve deze composities wordt ook werk uitgevoerd van haar docent Ton de Leeuw en van John Cage, belangrijke inspirator en geestverwant van Hoenderdos.

Bas Geerts – partner van Margriet Hoenderdos – geeft voorafgaand aan het concert een toelichting op haar werk. Hieronder vertelt hij meer over haar componeren en haar artistieke visie:

Zie ook het informatieve blogbericht van Thea Derks op de Radio 4-site.

Esther Kooi, harp
Marianne Smit, harp
Larissa Groeneveld, cello
Goska Isphording, clavecimbel
Rietsextet: Michel Marang, klarinet; Anna Duinker, hobo; Eduardo Olloqui, althobo; Stefanie Liedtke, fagot; Fie Schouten, basklarinet; Annet Karsten, contrafagot

Ruim een jaar geleden overleed Margriet Hoenderdos (1952 – 2010). Zij was componist van meer dan vijftig werken, geschreven voor zeer uiteenlopende bezettingen; ook componeerde zij muziek ter begeleiding van theater en film. Kenmerkend voor Hoenderdos is een doordachte toepassing van abstracte structuurprincipes, vaak uitgewerkt met behulp van getallenreeksen. Deze conceptuele invalshoek, gericht op het laten samenvallen van ‘structuur en klank’, maakt dat de muziek van Hoenderdos bij ingewijden sterk wordt gewaardeerd.

‘Het zijn de flexibiliteit en de finesse van trillende lucht – dit zwakste, minst tastbare, maar ook meest verfijnde middel – die ik wil gebruiken om datgene wat nu juist zo rationeel, formalistisch en conceptueel lijkt, te verwezenlijken. Ik wil dat die twee elkaar belichten en vervolmaken.’ Margriet Hoenderdos, 1997

Zondag 6 mei Bethaniënklooster, Amsterdam
aanvang concert 20.15 | aanvang inleiding 19.30 | toegang: € 17,50

Het concert wordt opgenomen door de Concertzender.

Reageer