NU bij de VPRO op kantoor…

Terry Riley’s A Rainbow in Curved Air in de bewerking van Arnold Marinissen en Anthony Fiumara, door Lunapark:

De opname die zondagmiddag 15 april is gemaakt wordt de komende weken gemixt, net als een video-opname. Daarna hier èn via Radio 6 (VPROJazzLive) te horen!

A Rainbow In Curved Air van Terry Riley sloeg in 1969 in als een bom. Volgens een tijdgenoot was Riley een echte kruisbestuiver in het toen nog volop ontluikende landschap van het minimalisme: “It has a warmth and personal lyricism which is quite enticing and accessible. In a way, Riley forms a bridge between the tighter forms of hypnotic music and the looser forms of jazz and raga improvisation.”

Minimalistisch maar ook vrij, warm en lyrisch, meeslepend en toegankelijk, een brug tussen strakke en lossere vormen – dat klinkt naar Lunapark. Het ensemble vondt het daarom tijd worden dat dit belangrijke werk met zijn psychedelisch gestapelde elektronische orgelpartijen opnieuw tot klinken zou komen in concertzalen.

Riley nam alle toetsinstrumenten zelf meersporig op. Een echte partituur van het grotendeels geïmproviseerde werk bestond niet. Daarom besloten Arnold Marinissen en Anthony Fiumara een eigen instrumentatie van het stuk te maken. Ze schreven A Rainbow In Curved Air van de plaat af en sneden het toe op de instrumenten van Lunapark. Speciaal voor de VPRO voert het ensemble Rileys sleutelwerk uit op het orgel van de omroep – in de VPRO-kantoren in Hilversum!
De audio-opname wordt op een later tijdstip uitgezonden via Radio 6, Radio 4 en natuurlijk ook on demand beschikbaar gesteld op Radio 4 Eigentijds.

Reageer