Listen to This: Lunapark speelt Squarepusher

Vanavond speelde in het Muziekgebouw Amsterdam het ensemble Lunapark werk van Squarepusher, Massive Attack, Julius Eastman en Squarepusher. VPRO Dorst verslaat.


Interviews met Lunapark

Interview met Anthony Fiumara van Lunapark from VPRO Dorst on Vimeo.

Interview met Arnold Marinissen van Lunapark from VPRO Dorst on Vimeo.


Het favoriete nummer van…

Waarom wordt een nummer door iemand als favoriet bestempeld? Dat is lang niet altijd enkel gebaseerd op de muziek zelf, op hoe iets klinkt. Vaak is deze keuze ook gebaseerd op het persoonlijke verhaal erachter. Drie bekende(re) Nederlanders vertellen hierover bij de Listen to This talkshow gehost door Vincent van 22tracks, voorafgaand aan het optreden van Lunapark.

De eerste die over zijn favoriete nummer vertelt is James Worthy, zichzelf omschrijvend als baardaap, journalist en profvoetballer. Muziek speelt een grote rol in zijn leven: “Tijdens het schrijven schetst de muziek die ik luister een omgeving waarin ik enkel nog de personages hoef te creëren.” Op een impulsieve trip naar Legoland, samen met zijn meisje, hoorde hij het nummer ’souvenirs’ van Laura Arkana voor het eerst Waarom dit nummer hem raakt? “Op dit nummer zweef ik even weg naar vervlogen tijden. Dat ik voor het eerst fietste, of voor het eerst macaroni at.”

James maakt plaats voor Denis Doeland, ooit gabberdj en medeverantwoordelijk voor het immense succes van ID&T. Het nummer waar hij voor kiest is van The Dells, genaamd ‘I can sing a rainbow’. Tijdens het regelen van de uitvaart van zijn vader kwam er veel soulmuziek voorbij en realiseerde hij zich dat dit meer met hemzelf te maken had dan hij aanvankelijk dacht. “Feitelijk is daar dus ook mijn eigen muzikale carrière begonnen; van soul, naar hiphop, naar hiphouse, door naar de elektronische muziek.” Vorig jaar op een zeilboot in Panama kwam het besef, “Fuck, ja…” Het nummer van The Dells staat dan ook symbool voor waar Denis vandaan komt.

Tot slot is daar Jelle Brandt Corstius, die eerst vertelt over zijn nieuwe universele reisgids voor moeilijke landen en het feit dat hij denkt niet oud te worden. Muziek gaat voor Jelle meer over klanken dan om de tekst. Zodoende is ook zijn liefde ontstaan voor het nummer ’speed’. Toen hij net in Rusland woonde en de taal nog niet volledig meester was, hoorde hij het nummer voor het eerst. Hij dacht in eerste instantie dat het ging over ’slapengaan’, de poëtische vertaling van sterven. “Later pas realiseerde ik me dat het letterlijk betekent: jij hebt aids, dus wij gaan dood.”


Meer Listen to This

VPRO Dorst verslaat het Listen to This weekend vrijwel live, bekijk het overzicht van wat er vandaag is gebeurt en volg morgen de avond met Bang on a can All-stars op VPRO Dorst: Listen to This Liveblog

Reageer