Listen to This: Bang on a Can All-stars

Bang on a Can All-Stars is een zeskoppig ensemble dat, als ik mijn programmaboekje mag geloven, geen grenzen kent. Bang on a Can speelt moderne muziek, met invloeden van klassiek, jazz, rock en elektronische muziek. Vanavond concerteerde deze flitsende muzikantencrew op Listen to This.

Het ensemble opent met drie vlotte en vluchtige werkjes van ene David Longstreth. Niet onaardig, maar ik kan me nu al niet meer herinneren hoe het liep. Dit kan ook komen doordat de band Cosmo V een paar meter achter mij keiharde deunen door de zaal verspreidt. Enfin, drie leuke werkjes waarin, en dat is bewonderenswaardig, heel aardig gebruik wordt gemaakt van stilte.

Tweede compositie is van de Britse componist Steve Martland: heel spannende en vooruitstrevende muziek. Steve Martland heeft nog gestudeerd bij Louis Andriessen, en dat hoor je. Het stuk is opgebouwd uit een vijftal zich herhalende patronen en is heel dynamisch. De muzikanten smelten samen. Wilde shit! Genieten! Bang on a Can breekt de zaal min of meer af.

Diepe rust na wilde shit is als zonneschijn na regen: een zeer welkome afwisseling. Rake keuze om Brian Eno’s briljante Music for Airports 1/1 te vertolken. Een thema van zes tonen, herhaling die boeit, dromen, bezinning, heerlijk. Ik kan hier een heleboel over schrijven. Maar dat doe ik niet, dit is immers een live blog. Dat het publiek pas tien seconden na het afloop van het stuk begon te applaudiseren zegt genoeg. Iedereen was onder de indruk.

Na de pauze voert het ensemble 2×5 van Steve Reich uit. Deze uit 2008 stammende compositie is echt bedoelt voor een rockband. De twee gitaristen, twee pianisten, drummer en bassist spelen op simpele akkoorden gebaseerde uptempo muziek. Het werk bestaat uit drie delen: Fast, Slow en Fast. Dat spreekt voor zich. Erg jammer dat ik er geen fuck aan vond.

Kortom: een fraai concert, met als hoogtepunt de composities van Eno en Martland. En het publiek vond de uitvoering van 2×5 trouwens wel heel gaaf. Dus laat ik daar niet te zuur over doen. Verdiende staande ovatie.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van Listen to This op VPRO Dorst. Deze post is samengesteld uit het Liveblog met posts van Wiard van der Kooij, Karen van Dijk, Roos Pollmann en Boris van Hoytema

Reageer