Kurtag, Webern, Castiglioni

Donderdag 23 februari 2012, 20.02, Radio 4. Rechtstreekse uitzending van een PROM uit het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam door het Nieuw Ensemble onder leiding van Olivier Cuendet en met sopraan Natalia Zagorinskaya.

Een van de hoogtepunten van het Holland Festival 1987 was de Nederlandse première van het werk van György Kurtág: Berichten van wijlen mevrouw Truszova. Dat werk werd toen door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard uitgevoerd. Vijfentwintig jaar later brengt het Nieuw Ensemble de liederencyclus opnieuw, tezamen met de recente Achmatova-liederen.

De uitzending is na afloop hier terug te horen:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Het programmaboekje van het concert is hier te downloaden. György Kurtág had een writer’s block, maar op advies van een psychologe overwon hij dat probleem door het componeren van miniaturen. Om daar in thuis te raken, bestudeerde hij het werk van Anton Webern, die in de loop van zijn leven steeds compacter en beknoptere muziek ging schrijven. De muziek van Anton Webern was trouwens inspiratiebron voor nog veel meer componisten, onder andere Niccolò Castiglioni, van wie vanavond ook werk op het programma staat.

De avond wordt geopend met het Konzert, opus 24 van Anton Webern. Daarna volgt een werk van Niccolò Castiglioni, en daarna de al genoemde liederencyclus “Berichten van wijlen mevrouw R.V. Truszova” van György Kurtág. Dan is het pauze, en na de pauze volgt weer een werk van Anton Webern, de Symfonie opus 21; en de avond wordt besloten met nog een werk van Kurtág, de Vier liederen op gedichten van Anna Achmatova, opus 21.

Na het rechtstreekse gedeelte uit Amsterdam zijn nog liederen en strijkkwartetten van Anton Webern te horen, uitgevoerd door het Quartetto Italiano, het Schönberg Ensemble olv Reinbert de Leeuw, Dorothy Dorow en het Nederlands Kamerkoor.

Tags:

Reageer