Kerst

Drie dagen met min of meer eigentijdse klassieke muziek, gewijd aan de kerstperiode. De mogelijkheden om de kerstgedachte, het kerstverhaal of andere aan de zonnewende gerelateerde thema’s tot inspiratiebron te kiezen zijn ook na 1900 niet minder geworden – integendeel. Toch hebben de meeste componisten in de 20e eeuw zich daar nooit veel aan gelegen laten liggen. Een traditie die bijkans bezwijkt onder achterhaald geloof, versleten idioom en als beknellend ervaren sociale patronen zijn niet de gedroomde inspiratie voor De Moderne Componist. Toch heeft zo nu en dan een dappere enkeling iets geprobeerd, is er gezocht naar een weg tussen de canonieke kerkmuziek, het scala aan volksmelodietjes en de bizarre realiteit van de kerstviering – van sneeuwlandschap tot familiediner. En dat leverde soms een bijzondere spanning op tussen oud en nieuw. Linnea Semmerling speurde en vond genoeg materiaal dat meer dan de moeite waard is om naar te luisteren op zaterdag 24, zondag 25 en maandag 26 december 2011. Dus: check de 24/24 audiostream! Klik op de startknop rechtsboven (of hier).

Afbeelding: hoe deze engel zó gamba kan spelen is raadselachtig. Fragment van het Isenheimer Altaar, Matthias Grünewald, 16e eeuw. Te zien in het Musée Unterlinden in Colmar (F).

Voor wie nog een mooie kerst-cd zoekt met repertoire dat zowel aansluit bij de traditie àls recenter materiaal bevat: we kregen de cd Nowell van het vocaal kwartet Quatre Bouches toegestuurd, met sopraan Bauwien van der Meer, alt Petra Ehrismann, tenor Gerben Houba en bariton Michel Poels. Stemmige werken van onder meer Richard Rodney Bennett, Benjamin Britten, en Peter Maxwell Davies:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Barbara Okma (1965) schreef een kerstlied dat direct aanhaakt bij de actualiteit, met in de tekst onder meer:

A new life is born [...]
Er staat een man in brand.
Duizenden mensen de straat op. [...]
“De president moet weg!”
Zo is het begonnen,
roep om democratie
in tweeduizendtien.
Terwijl wij aan ons kerstmaal begonnen,
Een nieuw leven werd geboren daar.[...]

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Reageer