Yannis Kyriakides en Andy Moor

Op vrijdag 11 november speelden Yannis Kyriakides (de festivalcomponist; lees portret Kyriakides bij ‘meer’) en Andy Moor (gitarist van de experimentele punkband the Ex), die samen al een tijdje een improvisatieduo vormen. ‘Rebetika’, een soort Griekse blues, die vooral begin vorige eeuw populair was, vormde het uitgangspunt voor de composities.

De atmosfeer was prettig informeel. Kyriakides vertelde losjes iets over rebetika en de samenwerking, waardoor je als publiek het gevoel kreeg toevallig in een (Grieks) cafe te zijn beland waar iets nieuws werd uitgeprobeerd. De warmte in de zaal droeg daar ook aan bij…

Kyrakides speelde originele rebetika-opnames af, die hij live bewerkte met erg mooie elektronica en software, zoals real time vertraging. De originele muziek werd aan de ene kant herkenbaar ingezet en de sfeer, terug klinkend in de originele opnamen van een eeuw geleden, werd goed gebruikt. Aan de andere kant werd het niet voorzichtig en respectvol behandeld en soms bleef er niets van over dan interessant vervormde klanken.

Andy Moor speelde afwisselend ruig en punkachtig (met bijvoorbeeld een borstel over de snaren) en gevoelig. De reacties waren volgens mij gemengd: na één nummer – dat inderdaad een super opbouw had – barstte een spontaan ‘wow’ en applaus los, maar er liepen ook wat mensen weg voor het einde (wat dan wel weer past bij het punkimago). Ik vond het een prikkelend concert.

Gezien en gehoord door Dyane Donck; vrijdag 11 november 2011 in de Verkadefabriek.

Luister naar ‘Katsaros’ van Yannis Kyriakides en Andy Moor. Van de cd ‘Rebetika’; uitgegeven via Unsounds.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lees hier meer over Yannis Kyriakides:

Geboren in 1969 in de Cypriotische havenstad Limasol. Vanaf 1974 opgegroeid in Engeland en na de middelbare school met de viool teruggekeerd naar zijn mediterrane ‘roots’. Na terugkomst in Engeland is Kyriakides muziek gaan studeren aan de universiteit van York en via het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in Nederland terecht gekomen. Tegenwoordig woont en werkt hij in Amsterdam.

Het werk van Yannis Kyriakides wordt gekenmerkt door het spelen met ruimte, combinaties van traditionele instrumenten met elektronische klanken en een theatrale presentatie. Verder spelen zangstemmen en spreekstemmen een prominente rol in veel van zijn stukken. Voor het stuk ‘SPI – A Conspiracy Cantata’ krijgt Kyriakides in 2000 de Gaudeamus Muziekprijs. September 2011 heeft tijdens de Gaudeamus Muziekweek de première plaatsgevonden van zijn meest recente stuk Satellites.

Tijdens November Music 2011 worden meerdere werken van Kyriakides uitgevoerd. Zo speelt  Yannis Kyriakides o.a. samen met Ex-artpunkgitarist Andy Moor een improvisatie set, waarbij traditionele Griekse stads blues wordt vermengd met hedendaagse experimentele gitaar- en elektronicakronkels. En tijdens de slotavond op zondag 13 november wordt van Kyriakides ‘Memoryscape’ uitgevoerd door de MusikFabrik o.l.v. Sian Edwards.

Tags: , ,

Reageer