Slagwerk Den Haag + Bozzini Kwartet

Het Avondconcert van de VPRO komt op donderdag 17 november rechtstreeks uit het Muziekgebouw in Amsterdam: een concert door Slagwerk Den Haag en het Canadese Bozzini Kwartet. Beide ensembles zijn grootmeesters in de klank; de één van de gestemde toon, de ander van de geslagen toon. Quatuor Bozzini geniet wereldwijde faam voor hun samenspel en ongeëvenaarde expertise op het gebied van micro-intervallen, alsook voor hun vaak gedurfde repertoirekeuze. Een vergelijkbare faam en artistiek profiel geldt voor Slagwerk Den Haag.

Op het programma werken van Iannis Xenakis, James Tenney, Jo Kondo, Peter Garland, Peter Adriaansz en Stefan van Eycken.

Het programma kreeg de titel “Sonore”. De zes stukken in Sonore draaien om geluid: merkwaardige combinaties, subtiele combinaties, heterogene instrumenten, afwijkende stemmingen. Er worden drie nieuwe opdrachtwerken gespeeld: zowel Jo Kondo (uit Japan) als Stefan van Eycken (uit België, maar woonachtig in Japan) schrijven voor de ensemblecombinatie, en Peter Adriaansz componeert een strijkkwartet. Voorts klinken van beide ensembles drie repertoirestukken die gespeeld moéten worden: gezien het lustrumjaar van Iannis Xenakis (1922-2001) voert Slagwerk Den Haag zijn klassieker Métaux uit en Peter Garland’s The Three Strange Angels. Bozzini brengt ten slotte de Nederlandse premiere van Arbor Vitae, het allerlaatste werk van de onlangs overleden Canadees/Amerikaanse pionier James Tenney.

De uitzending is later hier terug te horen:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Interview met Peter Adriaansz (en Piet-Jan van Rossum):

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer