Proms aan ‘t IJ

Donderdagavond 10 november op Radio 4: ASKO Schönberg olv Pierre-André Vallade, mmv Susan Narucki (sopraan). Rechtstreeks uit het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Op het programma:
Unsuk Chin: Gougalon
Yannis Kyriakides: Wavespace
Rozalie Hirs: Arbre généalogique

De uitzending is later hier terug te horen:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Drie componisten, drie verschillende achtergronden, en gestuurd door vergelijkbare interesses en fascinaties. De Koreaanse componiste Unsuk Chin vond het uitgangspunt voor Gougalon in een jeugdherinnering. De Nederlandse componiste Rozalie Hirs baseerde haar speciaal voor Asko|Schönberg en Susan Narucki geschreven Arbre généalogique op haar eigen gedicht ‘Stamboom’, waarin ze verhalen van haar voorouders verwerkte. Hoewel beide stukken in melodisch opzicht bijzonder lyrisch zijn, is hun muzikale uitwerking ondanks de narratieve inspiratiebron vooral abstract. De Grieks-Nederlandse componist Yannis Kyriakides legt een bijzondere interesse aan de dag voor de pure klank en de mogelijke overeenkomsten tussen klank, taal en beeld. In samenwerking met videokunstenaar Joost Rekveld zoekt hij het in Wavespace primair in de abstractie, terwijl de uitwerking zich laat aanhoren als een bewogen verhaal over het luisteren en de positie van de luisteraar.

Reageer