Nieuw Ensemble

Uitzending op Radio 4: donderdagavond 24 november 2011. Een PROMS-concert door het Nieuw Ensemble, dat ditzelfde programma twee dagen geleden ook bracht in het beroemde Huddersfield Contemporary Music Festival. Met muziek van Bernhard Lang, Matthew Shlomowitz en Mayke Nas. De spraakmakende Oostenrijkse componist Bernhard Lang begon als arrangeur en jazzpianist. Hij ontdekte het componeren nadat hij in de geïmproviseerde muziek carrière had gemaakt. Monadologie XIVb heeft een kort fragment uit Puccini’s opera Madama Butterfly als basis, dat Lang met behulp van de computer op allerlei manieren heeft gemanipuleerd. Zijn stukken stellen de musici vaak voor een stevige uitdaging. De tempi zijn snel, de ritmes extreem. Vaak ontstaan meta-ritmes; de musici horen dan iets anders dan ze spelen. Lang beschrijft met compassie hoe moeilijk dat is: ‘it pulls out the carpet from beneath you’.

De Australiër Matthew Shlomowitz woont al geruime tijd in Engeland. In Popular Contexts, Volume 3 mixt hij opgenomen omgevingsgeluiden ingenieus met de live gespeelde muziek. Bekende geluiden krijgen een nieuwe context. Bijvoorbeeld een achtbaan, keukenrumoer en voetbalstadiongeluiden komen voorbij en gaan onverwachte relaties aan met de muziek. Eerdere stukken van Matthew Shlomowitz voor Calefax en het Ives Ensemble hadden veel succes.

Van Mayke Nas, van eigen bodem, geheel nieuwe versies van La Chocolatière Brûlée en Plons. Over de eerste versie van Plons schreef Roland de Beer in 2009 in de Volkskrant: ‘Een big band van de fluistering. Suggesties van harmonie en vermoedens van ritme monden uit in een verbluffend fraai (maar in wezen oud en vertrouwd) septiemakkoord. Zo effectief kan muziek zijn als ze uit het niets komt.

Luister hier terug naar de uitzending (na afloop, uiteraard):

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer