‘Moving music’

Calefax Rietkwintet met Arnoud Noordegraaf en Wouter Snoei.

‘Moving music’ van het Calefax rietkwintet werd in ieder geval op bijzonder smaakvolle, strak geregisseerde manier vormgegeven door Arnoud Noordegraaf (wiens A.M. In de vorige editie van Noverber Music nog te bewonderen was) en filmmaker Joggem Simons.

Het concert opende heel sfeervol met een werk van Wouter Snoei: ‘Particles’ uit 2007. Een mooie combinatie van instrumentale- en elektronische, ruimtelijke klanken. De overgang naar het stuk van Julia Wolfe: ‘In het high reeds’, eveneens uit 2007, verliep dan ook volkomen natuurlijk door het gebruik van tremolo’s die telkens in een akkoord tot stilstand kwamen.

Fagottist Alban Wesley componeerde ‘Rond point’ in 2011. Een stuk dat begon met een fascinerende fagotsolo. Overigens waren alle leden van Calefax solist in één van de werken op het programma. Saxofonist Raaf Hekkema bijvoorbeeld stond in ‘Verzonken’ van Arnoud Noordegraaf in zowel muzikaal als visueel in de hoofdrol. In Gabriëli’s dubbelkorige ‘Adio, dolce mia vita’ speelde Calefax als het ware een duet met zichzelf. Guus Janssen’s ‘Zeeweg’ (2003) dromerige zomeravondharmonieën werden begeleid door zeegezichten en een op de rug liggend jongetje dat naar een zeppelin staart. Prachtig!

Tenslotte als apotheose Steve Reich’s New York Counterpoint begeleid met voorbijtrekkende stadsgezichten waarin de leden van Calefax als straatmuzikanten te zien zijn. Gezien het enthousiasme van het publiek kan ik me bijna niet voorstellen dat dat ooit het geval zal worden!

Gezien en gehoord door Miranda Driessen in de kleine zaal van de Verkadefabriek; op 10 november 2011. Kijk en luister naar interview met Arnoud Noordegraaf.

Tags: , ,

Reageer