Markus Stockhausen en BEAM

Vrijdag 11 speelde het ensemble BEAM samen met Markus Stockhausen (de-zoon-van én heel goede trompettist) een improvisatieset op hoog niveau. De spelers hadden zich de vier dagen ervoor afgezonderd ergens in de Achterhoek, waar Markus Stockhausen hen een aantal methodes voor ‘intuitief spelen’ had aangereikt. Tussen de twee uitvoeringen van 19.00 en 22.00 uur in sprak ik Richard van Kruysdijk, een van de spelers van BEAM, die vertelde hoe het gegaan was afgelopen week. Het meest interessante vond ik dat hij zei dat ze op een of andere manier helemaal los hadden kunnen laten of iets goed of slecht was. Dat bezig zijn met goed of niet, was iets waar het niet om ging. Zelfs met publiek erbij lukte hem dat.

Toen het concert begon probeerde ik om in deze gedachtegang mee te gaan, veel meer vanuit het proces van het ontstaan mee te luisteren. Het spannende was dat echt niets was vastgelegd en afgesproken, ook niet wie begon: er werd gestart vanuit (een best lange) stilte, een heel mooi moment. Daarna speelden ze 4 a 5 stukken. Ik vond het fantastisch! Normaliter als ik naar improvisaties luister, haak ik eigenlijk altijd wel ergens af, maar daar had ik deze keer op geen enkele manier last van, ik begreep alle keuzes en werd op de juiste momenten verrast, ontroerd zelfs. Goed gedaan!

Gezien en gehoord door Dyane Donck; op 11 november 2011 om 22:00 in de kleine zaal van de Verkadefabriek.

Luister naar Markus Stockhausen met ‘Miniatur einer Seelenreise’, voor trompet en strijkorkest:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: , ,

Reageer