Marco Blaauw

Sinds vorige week is Marco Blaauw in het bezit van een hoorn van een Noorse bok. Hij improviseerde hierop en wist, in combinatie met electronica, een sfeer neer te zetten waarbij natuurbeelden zich in je hoofd vastzetten.

Met zijn zelf ontwikkelde trompet met twee bekers en vijf ventielen vervolgde Blaauw met composities van Jonathan Harvey (Ricercareuna melodia) en van festivalcomponist Yannis Kyriakides (Dog Song).

‘Ricercare una melodia’ voor solotrompet en informatica. De titel betekent letterlijk ‘zoeken naar een melodie”. In het zes minuten durend werk krijgt een melodie langzaam gestalte. Via een tape delay-system worden fragmenten, die de solist speelt, herhaald, waardoor zich een uitgebreide en ingeniueze fuga of canon vormt.

Snel schakelen tussen gedempt en open spelen met prachtige dialogen tussen adem en trompetgeluid zorgden voor een fascinerende luisterervaring.

‘Dog Song’ van Yannis Kyriakides is een werk voor trompet, soundtrack en computer. Yannis schreef het werk speciaal voor Marco’s zelf ontwikkelde trompet. Het stuk bestaat uit een aantal korte scenes voor Blaauws trompet en computer. De electronica definieert de ruimte en de wereld waarin het hondenlied zich ontvouwd. Het grommen en blaffen van het mythische wezen onderstreept het geheel.

Geschreven en gehoord door Gerard Meulenberg; op 13 november 2011 in de Verkadefabriek.

Tags: ,

Reageer