Jennifer Walshe/ensemble ]H[iatus

]H[iatus bestaande uit negen musici speelt met veel mimiek, zoals geluidloos voorlezen, blazen op flessenhalzen en het doen van yoga oefeningen. Scheurend papier is de rode draad van vanavond. Tijdens het concert in de Toonzaal zorgt dit geluid er voor dat alles stil staat.

Het totaalgeluid tijdens het improvisatie concert doet oude impro-tijden herleven. Hetgeen wordt versterkt door de dadaïstische theatrale omlijsting, gebruik van dagelijkse geluiden en de stemklank verwijzingen van Jennifer Walshe naar traditionele Ierse folk muziek.

Het geheel klinkt fris, met veel breaks, met gelukkig geen applaus momenten tussen de vijf afzonderlijke composities en ziet er tegelijkertijd boeiend uit. Wel enigszins gedateerd door het gebruik van oude kunst- en muziekstromingen, maar daarnaast een toonbeeld van multi-disciplinaire producties in de 21ste eeuw.

Gezien en gehoord door Nicole van der Veen; op 12 november 2011 in de Toonzaal.

Luister naar en lees portret Jennifer Walshe:

Jennifer Walshe

(geboren in 1974 in Dublin, Ierland)

Jennifer Walshe is een muzikale duizendpoot. Studeerde compositie in Dublin, Ierland en Evanston, Il/USA. Ontwikkelt zich daarna in Duitsland tot een allround 21ste eeuwse avant-garde componiste met speciale vaardigheden op het gebied van improvisatie. En ze is als stemkunstenares in het bezit van een acrobatische zangtechniek.

Zij heeft een vast improvisatie duo met de minimalpionier Tony Conrad, Ma La Pert geheten. Heeft gewerkt met o.a. Crash Ensemble, Bozzini Quartet en The Irish Chamber Choir. Verder geeft Walshe blijk van een geheel eigentijdse benadering van kunst door een grote diversiteit aan disciplines toe te laten in haar projecten. Ze deinst er bijvoorbeeld niet voor terug elementen als fotografie, film, installatiekunst en mode te laten versmelten in haar muziekkunstwerken. Walshe behoort tot een nieuwe generatie onderzoekende componisten die in staat zijn onverwachte en grensverleggende creatieve verbintenissen te maken. Zo meet Walshe in haar recente project ‘Grúpat’ zich zelf negen verschillende artistieke identiteiten aan.

Tijdens November Music treedt Walshe aan met het ensemble]h[iatus. De leden van ensemble]h[iatus zijn stuk voor stuk specialisten op het gebied van eigentijdse muziekuitvoeringen en improvisatieconcerten. Toppers als slagwerker Lê Quan Ninh, toetsenist Thomas Lehn, celliste Martine Altenburger en tubaïst Carl Ludwig Hübsch maken deel uit van het negenkoppig collectief.

Luister naar ‘A Sensitive Number For The Laydeez’; uitgevoerd door Ensemble Integrales.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: , ,

Reageer