‘His Master’s Choice’

Louis Andriessen / Clazz Ensemble o.l.v. Bas Wiegers / Cristina Zavalloni (IT) / Monica Germino.

Het avondprogramma van November Music 2011 werd om 19:00 uur geopend met een kamermuziekprogramma gewijd aan een van Nederlands belangrijkste componisten, Louis Andriessen. Het Clazz Ensemble bracht een recital waar Andriessens grote liefde voor de jazz en improvisatie in doorklinkt. Een aantal werken herschreef Andriessen speciaal voor het Clazz Ensemble, omdat het ensemble volgens Andriessen voldoet aan een combinatie van klassieke vakkundigheid en een groot improvisatievermogen.

Luister bijvoorbeeld eens naar het stuk Clazz System, geschreven door David Dramm, met de solisten Ilja Reijngoud, Michael Moore en Dick de Graaf.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Het Clazz Ensemble opende met de ‘Very Sharp Trumpet Sonata’, met Frank Anepool op trompet. In het krachtige ‘Passeggiata in tram in America e ritorno’ brengt de Italiaanse Cristina Zavalloni het stuk naar een bezwerend hoogtepunt van de avond. Daarna gevolgd door het atonale werk ‘Monument for Robert Graettinger’. Vooral de mix van oorspronkelijke Volharding toonzettingen en het grootse bigband geluid geven het nieuwe ‘Graettinger’ veel zeggingskracht mee. Ook in het recente ‘Idea’ improviseert Zavalloni er lustig op los. Het publiek reageert zeer positief op de filmische bijdragen, zoals de jaren zeventig sfeerbeelden bij ‘The Family Revisited’ en de abstracte beelden van Betsy Torenbos bij Andriessens hitnummer ‘Y Despues’.

Tags: , ,

Reageer