ECM Artists in Concert

ECM Artists in Concert.

Tijdens een internationaal festival voor actuele muziek mag het label ECM, Edition of Contemporary Music niet ontbreken. De kwaliteiten van ECM op alle niveaus – van muzikaal vakmanschap, productie, geluidstechniek tot en met de bijzondere ontwerpen van de hoezen – is internationaal erkend.

De Engelse krant ‘The Independent’ omschreef ECM als ‘most important imprint in the world for jazz and new music’ In 2007 won ECM de MIDEM Classical Award voor klassieke muziek en en de prijs van de Jazz Journalist Association. In 2008 werd Manfred Eicher gekozen tot producent van het jaar en werd ECM door de Down Beat Critics Poll verkozen tot label van het jaar en werd daarna in 2009 opnieuw tot label van het jaar verkozen.

Belangrijker is misschien nog dat de artiesten, schrijvers, dichters, fotografen, filmakers, kunstenaars en vormgevers centraal staan in iedere uitgave van dit bijzondere label.

Tijdens ECM Artists in Concert speelden het Iro Haarla Quintet, Craig Taborn en Yuri Honing, het Craig Taborn Trio en Arve Henriksen met Audun Kleive.

Lees verder over de concerten, plus een portret van de afsluitende musicus Arve Henriksen.

Northbound

Bij aanvang van het concert van het Iro Haarla Quintet vertelde de Finse componiste, harpiste en pianiste Iro Haarla dat ze ons met haar quintet zou meevoeren over zeeen, door landschappen naar tal van oorden. Soms grillig, soms tropisch. Haarla, door drummer en componist Edward Vesala the inner architect van zijn ensemble en kamerwerken genoemd, weet als geen ander haar sferische gevoelslandschappen over te brengen. De zaal wordt overspoeld met rust als de stevig bebaarde Noorse saxofonist Trygve Seim inzet met een vol, warm en stil geluid. Vergezeld door de van origine Engelse maar in Noorwegen opgegroeide trompettist Hayden Powell, de legendarische Noorse drummer Jon Christensen en de Noorse contra bassist Ulf Krokfors golven Haarla’s composities over ons heen. Veel te kort duurt onze reis, maar ze doet ons herinneren dat achter alle prachtige uitgaven van ECM haar evenzo rijke musici hun ervaring toch het best persoonlijk aan ons overdragen.

Craig Taborn & Yuri Honing

Zelden was er een onwaarschijnlijker combinatie van twee fantastische instrumentalisten dan die van de Amerikaanse componist en toetsenist Craig Taborn en onze eigen Nederlandse saxofonist Yuri Honing. Aan elkaar gewaagd? Zeker. ‘Zielsverwant’ tweet Honing na het concert met Taborn.
Ze ontmoetten elkaar voor het eerst deze dag, zowel in persoon als in muziek.
De improvisatie sessie vormt een schril contrast met het concert van het Iro Haarla Quintet. De spanning in de zaal is te snijden. We beleven alle stadia van de improvisatie sessie en voelen mee met de musici, van het voorzichtig aftasten tot het overstijgen van ieders tonale conventies, en zijn getuigen van het ontstaan van muziek. Nieuwe muziek, die de repetitieve naar abstractie neigende patronen en zachte klanken van Taborn verenigen met het diep in de aarde gewortelde en bijzonder waarachtige geluid van Honing. Een absoluut hoogtepunt van de avond.

Dimensies

Vanuit het geboorteland van jazz brengen Craig Taborn, de jonge contra bassist Thomas Morgan en drummer Gerard Cleaver ons het volgende hoofdstuk in haar rijke geschiedenis. Taborn’s feilloze gevoel voor sferische abstractie komt in zijn trio volledig tot zijn recht. Het schijnbare gemak waarmee zij hun intrigerende patronen op- en uitbouwen, omvormen en laten wegebben, lijden tot één lange climax die ons bevrijdt van het afwachten.

Chiaroscuro

Licht-donker en de naam van Arve Henriksen’s twee album onder het Noorse label Rune Grammofon. Samen met drummer Audun Kleive, en beiden vergezeld door de nodige elektronica dompelt Henriksen ons onder in een volledig klankbeeld. Alsof we vanuit duistere diepten het zonlicht zien breken op de golven. Het meesterlijke, bij tijden omfloerste, soms ijle trompet en stemgeluid van Henriksen verweeft zich tot een tijdloos tapijt waarover Kleive’s ritmes zich uitspannen. Zij maken ons deelgenoot van een persoonlijke en heel intieme reis langs vreemde verre oorden en nieuwe gebieden. En als tijdens de toegift Trygve Seim aanschuift en een geheel nieuwe improvisatie sessie tussen oude bekenden deze avond afsluit, is de cirkel weer rond. Vervuld van zoveel moois op slechts één avond vervolgen wij onze reis, naar huis.

Gehoord door Dyane Donck en Koen de Wit, geschreven Koen de Wit, tijdens November Music 2011; op 12 november 2011; het Iro Haarla Quintet, Craig Taborn & Yuri Honing, het Craig Taborn Trio en Arve Henriksen met Audun Kleive.

Arve Henriksen

(geboren op 22 Maart 1968 in Stranda, Noorwegen)

Arve Henriksen is een Noorse trompettist met een ijl, zangerig en mysterieus trompetgeluid geïnspireerd door de Japanse shakuhachi muziek. Als improvisator en trompettist sleepte Henriksen de Paul Acket Award 2011 binnen. Henriksen heeft samenwerkt met experimentele toppers als David Sylvian (Nine Horses) en de Noorse band Supersilent. Via het Noorse label Rune Grammofon verschijnt regelmatig werk van Henriksen. Nu komt Henriksen naar November Music met slagwerker Audun Kleive, een veelgevraagde muzikant binnen de Noorse nu-jazz scene.

Tags: , , , , ,

Reageer