Drie dagen ‘Cineac Sonore’

Voor het tweede jaar vindt Cineac Sonore plaats tijdens November Music, georganiseerd in samenwerking met Muziek Centrum Nederland.

In één van de bioscoopzalen van de Verkadefabriek staan 8 hoogwaardige luidsprekers opgesteld in een cirkel rondom de zachte hangbanken waarin het publiek kan plaatsnemen. In het halfduister kan men zich vervolgens volledig aan de muziek overgeven.

De elektronische composities die hier in deze zaal klinken, zijn (meest) gemaakt voor een dergelijke opstelling: multi-speaker. Dit houdt in dat uit iedere luidspreker ander geluid komt, wat zorgt voor een ruimtelijke beleving.

Het gebeurt niet zo heel vaak dat men de kans krijgt elektronische muziek in een concertsituatie, en dan ook nog eens onder optimale omstandigheden, te beluisteren. Erg fijn dus dat op November Music deze kans wordt geboden, want Nederland heeft een indrukwekkende traditie in de elektronische muziek en ook door nieuwe generaties worden heel interessante stukken gemaakt.

Vrijdag t/m zondag zijn ieder uur composities te horen van steeds een andere componist, die ook zelf meestal aanwezig is om zijn eigen muziek te introduceren en vragen te beantwoorden. De programmering is dit jaar iets eenzijdiger, vind ik, maar dat kan een bewuste keuze geweest zijn, omdat er een aantal pioniers op het programma staan als Jan Boerman, Dick Raaijmakers en Gottfried Michael Koenig (ook zelf aanwezig), bij wie bijvoorbeeld Konrad Boehmer, ook op het programma, weer gestudeerd heeft. Daarnaast o.a. Anne La Berge (de enige vrouw in het gezelschap; zie foto, luister naar haar stuk ‘Away’ en eerder bericht over Cineac Sonore), Hans Timmermans, Edwin van der Heide, Justin Benett en natuurlijk festivalcomponist Yannis Kyriakides.

De vorm van Cineac Sonore – met de componist die zelf aanwezig is en uitleg geeft – werkt erg goed, en maakt de muziek, die niet voor iedereen even bekend zal zijn, heel toegankelijk en haalt hem dichtbij. Een mooi project dat hopelijk nog vele jaren onderdeel van November Music zal blijven!

Anne La Berge met ‘Away’.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: ,

Reageer