‘Dazed’

‘Dazed’ is een muziektheaterstuk geschreven door Giel Vleggaar en op 12 november uitgevoerd door vocaalLAB. Aan het vocaalLAB is een rockensemble toegevoegd en er zijn videobeelden te zien, gemaakt door Auke Hamers.

Het verhaal gaat over een man en twee vrouwen, die leven op de automatische piloot. De ene vrouw vervalt in de sleur van de dag, de ander leeft dwangmatig en de man verliest zich in sex. Na een fataal incident komt hun leven op scherp te staan.

Het muzikale verhaal boeit, met als start soundscapes, via rockelementen zelfs naar heavy-metal kleuringen. De beelden leiden echter af. Zou je de videobeelden intensief willen volgen, dan mis je het spel op het podium. Sommige bezoekers worden te zwaar overladen met indrukken en verlaten vroegtijdig de zaal. Ook mij valt uiteindelijk ‘It’s A Beautiful Day’, aan het eind van de voorstelling, zwaar op de maag. Het kost mij moeite de draad van alle dag weer op te pikken. Indrukwekkend qua overdaad. Moeilijk momenten van schoonheid uit te filteren en te koesteren.

Gezien en gehoord door Nicole van der Veen; op 12 november 2011 in de Verkadefabriek.

Luister naar en lees portret Giel Vleggaar door te klikken op….

Giel Vleggaar (Amsterdam, 9 januari 1974)

Vleggaar is opgeleid in zowel klassieke als lichte muziek. Hij studeerde jazzcompositie en arrangeren bij Jurre Haanstra aan het Hilversums Conservatorium en klassieke compositie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daan Manneke en Theo Verbey. Hij verdiepte zich in de muziektheorie van Zuid-India bij Rafael Reina. Hij ging in 1998 naar Gambia om daar kennis te nemen van de muziek van de Wolofcultuur. Hij nam ook enkele lessen bij andere componisten, onder anderen George Crumb en Timothy Salter.

Vleggaar componeerde niet alleen voor concerten, maar ook voor film en dans. Hij maakte onder andere in 1994 de multimediaproductie Ozo zwaar, ozo licht in het Nederlands Filmmuseum, in 1996 Perpetuum Mobile (muziektheater) voor Orkater en de dansvoorstelling DNCS in 1999.

Luister naar ‘Atomic UFO Saves The Day (Again)’; uitgevoerd door Nieuw Ensemble; met Mark Haanstra op elektrische bas. Opnamen van November Music 2007.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: , , ,

Reageer