David Kweksilber Big Band

“We verzamelen een schatkist met stukken, speciaal voor deze big band geschreven”, aldus David Kweksilber, klarinettist en oprichter van de naar hem genoemde big band – en een echte big band ìs het, met de gebruikelijke bezetting van koper, hout, en slagwerk. Geen strijkers – hoewel dat misschien nog wel een keer zou kunnen. Maar wel een tap-danser (geweldig trouwens!) en een zangeres, Claron McFadden is de vaste vocaliste van de DKBB.

Vrijdagavond 11 november, de 11e van de 11e van het jaar 2011, was Claron verhinderd, maar haar plaats werd op waardige, intrigerende en nu en dan humoristische wijze ingenomen door de wereldberoemde stemkunstenaar David Moss. Nooit eerder samen on stage, maar het was eigenlijk een heel logische combinatie, voorgesteld door Bert Palinckx, artistiek directeur van November Music. Het repertoire in de schatkist is breder dan big bands doorgaans op de lessenaars hebben staan, van futuristische stukken uit de jaren ‘40, geschreven voor de band van Stan Kenton door Robert Graettinger (aan de vergetelheid ontrukt door nijver speurwerk van Werner Herbers) tot stukken van pianist Guus Janssen en – als uitsmijter en klapper van de avond – Jacques Palinckx.

Een deconstructie van My Favorite Things, waarin op typisch Palinckxe wijze werd gebungeejumped van hoekige funk naar vrolijke chaos, van een mooie melodielijn naar spijkerharde staccato akkoorden. Met de fantastische solo van tenorist Peter van Bergen werd bovendien een terecht eerbetoon gegeven aan de John Coltrane-versie van die klassieker. Een knotsgekke avond, dat was het, maar tjonge, wat een toffe big band!

Gezien en gehoord door Aad van Nieuwkerk; vrijdag 11 november 2011 in de grote zaal van de Verkadefabriek.

Luister en lees verder portret van David Kweksilber en David Moss, dus ga naar……

David Kweksilber (1973) studeerde saxofoon bij Leo van Oostrom en klarinet bij Pierre Woudenberg aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij in 2000 met onderscheidingen afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie klarinet bij Charles Neidich in New York en nam daar privélessen bij verschillende jazz musici.

Hij speelt als solist en ensemble-speler met gezelschappen variërend van de Ebony Band tot de New Cool Collective Big Band en zijn duo met pianist/componist Guus Janssen.

David heeft zowel voor zijn klassieke spel als voor zijn spel in de geïmproviseerde muziek prijzen ontvangen. Hij was als klassiek en als jazz solist te horen in Europa, Rusland, Vietnam en de Verenigde Staten. Maarten Altena, Gilius van Bergeijk en Guus Janssen schreven voor hem werken voor solo (bas)klarinet. Zo speelde hij bijv. werk van de Nederlandse componist Piet-Jan van Rossum. (Tijdens de vorige editie van November Music was van Rossum festival componist).

Luister naar ‘Nieuw Werk’ van Paul Termos; uitgevoerd door David Kweksilber en Guus Janssen; opgenomen in Bimhuis in 2003.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

David Moss

(geboren in 1949 in New York)

David Moss is een van de meest innovatieve Amerikaanse stemacrobaten, die met het grootste gemak met toonladders jongleert, de harmonieleer aan zijn laars lapt, bulderend en kirrend klanken produceert en als een bezetene kan improviseren.

In 1970 rondde Moss zijn studie Russische geschiedenis af, waarna hij de rest van zijn leven wijdde aan slagwerk en zang. Vanaf zijn vijftiende jaar raakte David Moss al gefascineerd door percussie instrumenten. Volgde diverse studies, met als belangrijkste leermeester en inspirator componist Bill Dixon. Zijn zangtalent bouwde Moss verder uit door zelfstudie. Door zijn improvisatievermogen, solo concerten en deelname aan allerlei gelegenheidsformaties werd Moss een veelgevraagde zanger en musicus in het wereldje van de new-jazz en modern klassieke muziek. Zo toerde hij met het Ensemble Modern tijdens hun “Frank Zappa Project”, was hij solist tijdens de première van “Divina.Com” van Daniëlle Lombardi, zingend voor het standbeeld van Michelangelo¹s “David” in Florence, trad hij op met het Berlijns Philharmonies Orkest onder leiding van Sir Simon Rattle en werkte o.a. met Uri Caine, Steven Sloane, het Arditti String Kwartet en Hans Peter Kuhn.

Tijdens November Music presenteert Moss het project ‘Voice Box Spectrál PLUS’ waarin hij zijn onvergelijkelijke stem, elektronica, verhalen en vreemde objecten tot een geheel smeedt. Componist Jacq Palinckx schrijft speciaal voor deze gelegenheid nieuw werk getiteld ‘Fxxxxxx Things’, een eigentijdse versie van ‘My Favorite Things’ en andere klassiekers uit ‘The Sound of Music’.

Tags: , ,

Reageer