Donderdagavondserie: Varèse en Strawinsky


Uit graniet gehouwen, zo kenmerkt de website van het Muziekgebouw de muziek van Edgard Varèse. Een componist die niet alleen onafhankelijk van tijdgeest of modieuze ontwikkelingen zijn eigen gang ging, maar die ook een stempel heeft gedrukt op alles wat er na hem gebeurde – al was het maar doordat het zijn muziek was die popmuzikanten van Frank Zappa tot Egbert Canrinus deed besluiten om “een echte componist” te worden. Donderdag 27 oktober is zijn Déserts te horen in de Donderdagavondserie in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam, en dat concert wordt ook live uitgezonden op Radio 4, door de NTR. Niet op de radio, maar wel in de zaal: een hallucinatieve film van videokunstenaar Bill Viola bij Déserts van Varèse. Het Nieuw Ensemble speelt die avond verder ook Varèse’s Octandre en het Octet van Igor Stravinsky, en het slagwerktrio Parade van Guo Wenjing.

De uitzending is na afloop híer terug te horen:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: ,

Reageer